L'agència considera "improbable" que el Govern no autoritzi la fusió si l'OPA tira endavant
L'agència de qualificació creditícia Morningstar DBRS considera que l'oferta de BBVA sobre Sabadell, si finalment té èxit, "tindrà un efecte net positiu per a les dues entitats bancàries des d'una perspectiva creditícia".
Així ho afirma en un informe publicat aquest divendres en què destaca que l'OPA hostil de BBVA sobre Sabadell està condicionada a l'accepció del 50,01% del capital de Sabadell, així com a totes les aprovacions regulatòries del Banc Central Europeu (BCE), la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i l'Autoritat de Regulació Prudencial del Regne Unit, i subratlla que la integració legal de totes dues en una sola està subjecta al vistiplau del Ministeri dEconomia dEspanya.
"Des d'una perspectiva de qualificació creditícia, l'adquisició de Sabadell per part de BBVA probablement tindria implicacions positives per a les qualificacions creditícies a llarg termini de Sabadell, que actualment estan posicionades dos esglaons per sota de les qualificacions creditícies a llarg termini de BBVA", precisa l'agència. Les qualificacions creditícies a llarg de BBVA reflecteixen la seva "sòlida franquícia" amb un alt grau de diversificació internacional i la seva capacitat per generar guanys sòlids i recurrents, afegeix Morningstar DBRS.
"Si l'adquisició segueix endavant, considerem que Sabadell es convertirà en part d'un grup bancari molt més gran i diversificat, i que les qualificacions es beneficiaran del suport de la matriu de BBVA, fins i tot en absència d'una integració legal completa. Les qualificacions creditícies de Sabadell es beneficiarien d'un accés més diversificat i barat als mercats de capitals, tant per a necessitats de finançament com de capital”.
Tot i això, l'agència afirma que, fins que el procés es resolgui, Sabadell té una capacitat reduïda per prendre decisions estratègiques fora del seu perímetre de negocis actual. Recorda que el banc ha suspès temporalment el programa de recompra d'accions que tenia en marxa.
Pel que fa a les qualificacions creditícies de BBVA, l'agència de qualificació comenta que la transacció milloraria la franquícia de BBVA a Espanya, amb possibles quotes de mercat combinades de préstecs nacionals, calculades per Morningstar DBRS, superiors al 24% per a corporatius i 21% per a llars, en comparació amb aproximadament 16% i 15% respectivament a finals de 2023. També introduiria una diversificació addicional de prestataris, ja que BBVA es beneficiaria de la principal franquícia de Sabadell entre les pimes espanyoles, que és el segment corporatiu més gran a Espanya. A més, obriria la porta perquè BBVA operi al Regne Unit, un nou mercat significatiu per a l'entitat. La transacció també reduiria l'exposició relativa de BBVA a mercats emergents, on els riscos dels països generalment porten més volatilitat de guanys.
D'altra banda, Morningstar DBRS apunta que la qualificació creditícia a llarg termini de BBVA està un nivell per sobre de la qualificació sobirana del Regne d'Espanya (qualificació 'A', tendència estable), reflectint el seu alt grau de diversificació empresarial i geogràfica fora de Espanya.
"Segons els nostres càlculs, les operacions de BBVA a Espanya representarien aproximadament el 38% dels guanys abans d'impostos després de la fusió, enfront del 28% l'any fiscal 2023. Tot i que en la nostra opinió això encara reflecteix un nivell significatiu de diversificació geogràfica, el benefici de la diversificació internacional es veuria reduït”, afirma l'agència.
"També veiem riscos potencials d'execució, ja que la fusió d'aquestes dues entitats, atesa la seva escala i la diversificació internacional, serà molt més complexa que qualsevol de les transaccions precedents executades per qualsevol d'elles".
Finalment, Morningstar DBRS afirma que, "a l'improbable escenari en què BBVA adquireixi Sabadell, però la fusió entre les dues entitats no sigui autoritzada pel govern espanyol", BBVA no podrà materialitzar gran part de les sinergies de costos esperades, cosa que podria obstaculitzar-ne temporalment la rendibilitat. "No obstant, des d'una perspectiva creditícia, considerem que, en conjunt, la transacció té més avantatges que desavantatges si té èxit".