Compte amb la pujada lliure de l'or: "Senyals com aquesta han estat aixafades últimament"

Els experts demanen precaució malgrat que el metall preciós s'acosta als 1.800 dòlars

Virginia Mora
Bolsamania | 25 jun, 2020 13:44
cb barrick gold

L'or està en pujada lliure, i fins i tot ha arribat a marcar màxims de 8 anys a causa de la incertesa per l'augment constant de casos de coronavirus. La seva condició d'actiu refugi està impulsant el metall preciós, però els experts han fet una crida a la prudència perquè els inversors no es confiïn excessivament. I és que, diuen, "hem vist senyals com aquesta aixafades repetidament aquest últim mes".

Són paraules de Craig Erlam, analista d'Oanda, que diu que l'or continua imparable en el seu avanç i veu "una mica d'amor de nou" per part dels operadors, encara que també remarca que cal no confiar-se amb aquestes pujades, perquè des d'inicis d'any el metall preciós ja ha topat unes quantes vegades contra la mateixa paret.

Una idea que també es desprèn dels comentaris de Carsten Menke, analista de Julius Baer. Com diu, "una curta i aguda recessió impactarà sobre el preu de l'or fins als 1.700 dòlars per unça", i "serà necessari encara més deterioració de l'entorn econòmic per elevar-ne els preus de manera duradora". Al seu judici, "encara que els riscos dels preus a curt termini estan ara esbiaixats a l'alça, continuem creient que a mitjà i llarg termini les millores de l'entorn econòmic pesaran sobre la demanda de l'actiu refugi, la qual cosa farà que els preus baixin".

El portaveu d'eToro a Espanya, Javier Molina, il·lustra d'aquesta manera la situació en la qual es troba el metall preciós després dels vaivens que ha experimentat des que va començar l'any: "Va començar 2020 a la zona dels 1.525 dòlars. En un entorn en què els principals índexs mundials venien de tancar un excel·lent any 2019, l'actiu refugi per excel·lència no semblava estar cridat a grans moviments".

No obstant això, continua, "la cotització va passar d'aquesta referència als 1.700 dòlars i després, enmig del pànic viscut per la Covid-19, patir la mateixa ensulsiada en un moment en el qual l'única cosa vàlida era tenir liquiditat. Després de la caiguda fins a la zona de suport important dels 1.450 dòlars, l'unça ha experimentat una alça espectacular que l'ha deixada, a l'actualitat, enfront de la gran resistència de curt, mitjà i llarg termini: els 1.800 dòlars", remarca aquest analista.

Per això és important que els inversors operin amb precaució. I és que encara que, com diu Neil Wilson, de Markets.com, "l'or és un clar guanyador de la pandèmia"; el que passi a partir d'ara pot afectar, i molt, al seu acompliment. Sobretot el que passi al mercat de bons.

PROTEGIR-SE DELS RENDIMENTS NEGATIUS

En aquest sentit, Hussein Sayed, cap d'estratègia de mercat d'FXTM, remarca que "mentre que a molts inversors no els agrada l'or, ja que no paga interessos, podrien trobar en el metall preciós una bona alternativa a moltes altres menes d'actius" enmig dels dubtes que assolen als mercats. Aquest expert considera que el repunt de les borses "està perdent força, i no hi ha incentius perquè es mantingui el mercat alcista gaire més temps", i atès que la renda fixa tampoc té un rumb clar i aprofundeix en els rendiments negatius tant als EUA com a Europa, especialment a Alemanya, el metall preciós podria sortir-hi guanyant.

"Això hauria de convertir a l'or en una gran cobertura contra els rendiments negatius, la devaluació de les divises, un augment inesperat de la inflació o la deflació, els mals resultats econòmics i les pertorbacions als mercats de valors", diu l'estrateg d'FXTM.

I de la mateixa manera s'expressa Wilson. "L'or ha assolit nous màxims mentre els rendiments dels bons del Tresor dels EUA continuen caient", apunta aquest analista, que creu que "el temor que els bancs centrals mundials estiguin alimentant un latent auge de la inflació amb agressius increments de l'oferta monetària estan actuant com la tesi alcista a llarg termini per a l'or".

Insisteix que "la combinació de rendiments reals negatius i la perspectiva d'un augment de la inflació a causa de l'increment massiu de l'oferta monetària està fent pujar els preus de l'or", i encara que "al principi" la pandèmia de Covid-19 és "un xoc deflacionari per a l'economia, les conseqüències d'aquesta crisi podrien ser profundament inflacionàries". I si això passa, "l'or continua sent la millor cobertura contra la inflació, fins i tot si les pressions deflacionàries són més pronunciades".

contador