L'Ibex (-0,5%) i la resta d'Europa tanquen en vermell després de les mesures del BCE

El banc central ha anunciat una nova ronda de finançament per a les entitats financeres

Nieves Amigo
Bolsamania | 07 mar, 2019 13:45 - Actualitzat: 20:00
mario draghi euro portada

L'Ibex 35 ha caigut un 0,5% al tancament, per sota de 9.300 punts, després d'haver marcat un nou màxim anual en 9.366 enters intradía en una jornada de gran volatilitat en la qual els principals parquets europeus han tancat també en vermell. El punt d'inflexió per al selectiu espanyol i la resta de mercats del continent ha estat l'anunci del Banc Central Europeu (BCE) sobre la rebaixa en les previsions de creixement de l'Eurozona i la posada en marxa d'una nova ronda de liquiditat per a la banca, que ha batejat com TLTRO III.

IBEX 35
11.435,700
  • -0,28%-31,60
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.399,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 23/12/24

El mercat esperava aquest anunci i també esperava que els bancs, tal com han fet al principi, reaccionessin positivament al nou programa d'estímuls, que s'iniciarà al setembre i finalitzarà al març de 2021. No obstant això, finalment ha pesat més que la mesura també reflecteix que el context és més complicat d'el que es preveu i que fins i tot es podria retardar encara més una pujada de tipus, cosa negativa per a la banca.

El BCE ha retallat de manera important la seva previsió de creixement per a la zona euro, de manera que ara l'entitat que presideix l'italià Mario Draghi estima que el creixement del Producte Interior Brut (PIB) de l'Eurozona serà del 1,1% en 2019, enfront del 1,7% previst el mes de desembre passat. Per a 2020 ho rebaixa al 1,6% (des del 1,7% anterior) i, per a 2021, ho manté en el 1,5%.

Dins de l'Ibex, el resultat ha estat que els bancs han liderat les pèrdues, amb Sabadell (-7,2%), Bankia (-5,3%) i CaixaBank (-3,9%) situant-se com a valors més baixistes de la sessió i amb les dues entitats amb major capitalització borsària, Santander (-3,5%) i BBVA (-2,8%), tancant també amb importants pèrdues. En la mateixa línia, el sectorial bancari europeu ha tancat amb una caiguda del 3,35%.

En la cara oposada de la jornada trobem al sector energètic, que ha copat les primeres posicions del selectiu i ha contrarestat les caigudes del sectorial bancari, amb Iberdrola (+3,5%) marcant nous màxims històrics i situant-se com el valor més alcista. Li han seguit Endesa (+3,3%) i Naturgy (+2,8%).

ANÀLISI TÈCNICA

L'analista tècnic de Bolsamanía, José María Rodríguez, ressalta que la volatilitat viscuda aquest dijous pel sector bancari espanyol ha format part d'un "moviment en bloc" a nivell europeu. "De fet el sector bancari europeu ha arribat a deixar-se pel camí un 4%", declara Rodríguez.

"Això allunya, com no pot ser d'una altra manera, la possibilitat que Santander acabi superant la resistència dels 4,39 euros. De fet, dèiem en els últims dies que no ens creuríem el moviment de l'Ibex si Santander no confirmava per sobre d'aquesta resistència", explica l'analista.

"Ara el que tenim en el nostre Ibex és un estret lateral, amb un suport molt clar en els 9.200 punts i resistència en els 9.365 punts. I fins que el preu no surti d'aquí no tindrem cap pista sobre el qual pot ser el següent gran moviment de curt termini. Cura per tant amb perforar en preus de tancament els 9.200 punts, ja que pot ser l'avantsala d'un ajust proporcional de tota la pujada des dels mínims de desembre", conclou Rodríguez.

HUAWEI DENUNCIA ALS ESTATS UNITS

Més enllà de la roda de premsa de Mario Draghi, que ha monopolitzat l'actualitat en els mercats, una altra de les notícies de la jornada és la decisió de la xinesa Huawei de demandar als Estats Units per considerar il·legals les sancions que li ha imposat i que prohibeixen a les agències governamentals usar els productes de l'empresa per qüestions de seguretat.

Aquesta nova escalada de tensió entre els EUA i Huawei es produeix quan s'espera un acord comercial imminent amb la Xina i contribueix a augmentar els dubtes sobre si aquest acord arribarà finalment (alguna cosa que el mercat descompta que ocorrerà).

El president de Huawei, Guo Ping, ha assenyalat que la llei de Donald Trump, "no només és il·legal, sinó que també fa que Huawei no pugui participar en una competència justa, que en última instància perjudicarà els consumidors estatunidencs".

El Brexit, l'altre gran assumpte que ha mantingut en suspens als mercats en els últims mesos, ha tornat a acaparar certa atenció després que fonts de The Daily Telegraph afirmessin el dimecres que el Govern de Sánchez està intentant “fer-se amb Gibraltar” mitjançant bloquejos de les negociacions del Brexit.

Quant a altres assumptes de la sessió, el PIB de la Zona Euro del quart trimestre ha pujat un 0,2%. A més, el Comitè Assessor Tècnic de l'Ibex es reuneix el tancament del mercat. No s'esperen canvis en la composició del selectiu encara que sona el nom de MásMóvil com a candidat a entrar.

contador