Compres moderades a Wall Street per la resistència de l'economia dels EUA

Els comptes trimestrals de Tesla han decebut el mercat

Álvaro Estévez
Bolsamania | 25 gen, 2024 15:15 - Actualitzat: 16:06
dl wall street wall st new york city nyc ney york stock exchange nyse nasdaq dow jones industrial average djia trading us usa united states of america 2023120702241
Sharecast graphic / Josh White

Wall Street cotitza amb compres moderades després del signe mixt registrat aquest dimecres passat. El Nasdaq va trobar un important suport en Netflix, que va impulsar un ral·li que va portar el selectiu tecnològic fins a nous màxims històrics.

DOW JONES
42.528,360
  • -0,42%-178,20
  • Max: 42.931,54
  • Min: 42.380,75
  • Volume: -
  • MM 200 : 40.885,58
22:20 07/01/25

Per part seva, l'S&P 500 també va aconseguir tancar en màxims històrics… per quarta jornada consecutiva. De la mateixa manera, Microsoft també va viure una jornada per als llibres d'història en aconseguir superar per primer cop els 3 bilions de dòlars de capitalització borsària, tot i que finalment va tancar per sota d'aquesta marca.

Amb tot, el focus en aquests moments està sobre la temporada de resultats. Aquesta jornada es confessaran davant dels mercats importants companyies com Visa, Intel, Comcast o American Airlines, mentre que Intel, T-Mobile i Western Digital publicaran els resultats trimestrals al tancament, demà serà el torn d'altres de la talla d'American Express. Tot i això, les dues grans protagonistes van donar a conèixer els seus comptes al tancament de dimecres.

TESLA I IBM, CREU I CARA

Quan un dels 'Set Magnífics' presenta resultats, el mercat es paralitza i es valora. I la valoració per a Tesla ha estat força negativa: el fabricant nord-americà de vehicles elèctrics cau un 9% a Wall Street després de decebre amb les seves xifres trimestrals.

Segons va informar ahir la companyia dirigida per Elon Musk, la companyia va obtenir un benefici net de 7.928 milions de dòlars al quart trimestre del 2023, xifra que suposa un increment del 115% en relació amb els 3.687 milions obtinguts durant el mateix període de l'any passat. Tot i això, tant els guanys com les vendes (+3%, 25.167 milions) es van situar per sota de les expectatives del mercat.

La caiguda de Tesla ha arrossegat també alguns dels seus proveïdors asiàtics, com LG, Samsung o Panasonic, i altres competidors xinesos com Xpeng o Li Auto, que es van situar entre els valors més baixistes del Hang Seng. De cara al proper trimestre i al nou exercici fiscal, Musk es va mostrar especialment pessimista i es va negar a oferir objectius concrets per a tot l'any, encara que Tesla sí que va pronosticar que el creixement del volum de l'automoció seria inferior al del 2023 i que les perspectives d'ingressos en emmagatzematge d'energia serien millors.

"Es miri per on es miri, hi ha signes de fatiga al (sector del) vehicle elèctric (VE), ja que l'avantatge de Tesla com a pioner comença a disminuir i els costos de posseir VE comencen a ser evidents per a tots els compradors, excepte per als més adinerats, tot i que Musk n'és molt conscient, ja que ha indicat que vol estudiar la possibilitat de produir un model més barat a la fàbrica de l'empresa a Austin, el mercat també és conscient que els dies de grans marges a les vendes de vehicles elèctrics estan molt lluny", explica Michael Hewson, analista en cap de mercats de CMC Markets al Regne Unit.

Al costat contrari de la balança trobem IBM, que està pujant un 8% després de multiplicar exponencialment el seu benefici el 2023. La tecnològica va aconseguir quadruplicar els guanys fins als 7.500 milions de dòlars, batent les expectatives del mercat.

Amb vista al 2024, la companyia novaiorquesa ha reconegut que espera un creixement dels ingressos d'"un dígit intermedi" i també generar un flux de caixa lliure de 12.000 milions de dòlars.

PIB DELS EUA, EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'escena macroeconòmica, els inversors estan atents a la lectura preliminar del Producte Interior Brut (PIB) dels EUA del quart trimestre, que s'ha desaccelerat menys del que s'esperava, fins al 3,3%.

Ryan Brandham, director de Mercats de Capital Globals per a Amèrica del Nord de Validus Risk, assegura que "atesa la fortalesa de l'economia nord-americana, en igualtat de condicions, el país podria tenir dificultats per retallar les taxes d'interès el 2024, en comparació amb altres economies importants, i en comparació amb el preu actual del mercat de cinc o més retallades de taxes per a aquest any”.

De la mateixa manera, aquesta jornada també s'han publicat les dades setmanals d'atur a la primera economia del món, on les peticions de desocupació han pujat més del que s'esperava, fins a les 214.000.

Al pla empresarial, cal assenyalar que Boeing continua caient amb ganes i augmenta la caiguda anual al 17%. Aquest dimecres, l'Administració Federal d'Aviació (FAA, per les sigles en anglès) va donar el vistiplau perquè els 737 Max 9 puguin tornar a volar, encara que va enviar a la nevera els plans d'expansió de la línia 737 Max que tenia la companyia.

"Permeteu-me ser clar: això no serà tornar als negocis com de costum per a Boeing. No acceptarem cap sol·licitud de Boeing per a una expansió de la producció o aprovarem línies de producció addicionals per al 737 Max fins que estiguem satisfets que es resolguin els problemes de control de qualitat descoberts durant aquest procés”, ha explicat l'administrador de l'FAA Mike Whitaker.

En altres mercats, el petroli puja sensiblement. El Brent escala fins als 81,09 dòlars i el barril de West Texas s'intercanvia per 76,22 dòlars.

Per la seva banda, l'euro s'enforteix lleument respecte al dòlar (+0,07%, 1,0891 dòlars). Alhora, l'or també puja lleument (+0,07%, 2.017 dòlars).

El bitcoin pren aire després de recuperar els 40.000 dòlars i el rendiment del bo nord-americà a 10 anys es modera fins al 4,157%.

contador