L'IPC general baixa més del que s'esperava, però la taxa subjacent continua pujant
Wall Street anticipa compres moderades aquest dimecres després de finalitzar la sessió de dimarts sense tendència definida i després de conèixer l'IPC del març, una dada clau per esdevenir la política monetària de la Reserva Federal (Fed).
L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels EUA ha baixat al març al 5% en taxa interanual, enfront del 6% registrat al febrer, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Aquest descens ha estat més gran del que anticipava el mercat, que esperava que s'ubiqués al 5,2%. Per la seva banda, la taxa subjacent ha enfilat al 5,6%, en línia amb el que s'esperava.
Els analistes d'Oxford Economics asseguren que "tot i que la inflació s'ha moderat, les dades de preus al consumidor del març mantenen una pujada de tipus de 25 punts bàsics per part de la Fed clarament sobre la taula per al maig".
"No obstant, les probabilitats d'una pausa al juny estan augmentant. La Fed ha deixat clar que la decisió d'augmentar la taxa a l'última reunió estava a prop, però la inflació dels serveis continua sent forta i el mercat laboral està ajustat, de manera que la seva feina no s'ha acabat", afegeixen.
La inflació és determinant per al futur de la política monetària de la Fed. El mercat atorga una probabilitat del 70% que el banc central nord-americà torni a apujar els tipus d'interès de referència 25 punts bàsics més en la reunió de maig, encara que fins i tot alguns analistes aposten perquè durant aquest conclave monetari faci una pausa per poder comprovar l'impacte que la seva política monetària més restrictiva està tenint sobre el sistema financer i sobre l'economia nord-americana en conjunt.
De moment, diversos membres de la Fed estan mantenint postures divergents respecte als propers passos del banc central americà. John Williams, president de la Fed de Nova York, ha assenyalat aquest dimarts que "una pujada més dels tipus és un punt de partida raonable", mentre que Harker ha demanat que els "tipus superin el 5%" i s'hi mantinguin.
Kashkari, per part seva, ha dit que és possible una recessió, però és millor que permetre que es prolongui la inflació. Al costat més moderat, Austan Goolsbee, president de la Fed de Chicago, que va emfatitzar cautela respecte a la incertesa del sector bancari i va indicar que la postura correcta de la política monetària exigeix "prudència i paciència".
En aquest sentit, serà determinant la publicació de les actes de la Fed, que podrien oferir una visió útil de les discussions a la seva última reunió, quan el sistema bancari dels EUA estava experimentant una gran turbulència a causa del col·lapse de Silicon Valley i Signature Bank.
L'agenda econòmica d'aquest dimecres també inclou la decisió de tipus del Banc del Canadà, que s'estima que els mantingui sense canvis al 4,5%.
JP MORGAN ADVERTEIX SOBRE EL RAL·LI DE LES TECNOLÒGIQUES
El Nasdaq 100 i el Nasdaq Composite han liderat els ascensos durant el primer trimestre de l'any, amb pujades del voltant del 20% i l'S&P, que avança un 7% el 2023, només sumaria un 2% si s'exclogués l'impuls de les tecnològiques.
Davant d'aquest ral·li, interessa continuar invertint en tecnològiques? La resposta de JP Morgan és que, encara que el sector ho farà millor aquest any que l'any passat, quan va patir molt, el ral·li s'està estirant massa i és millor apostar per altres opcions d'inversió.
"En general, creiem que posicionar-se en valors purament defensius -en què recentment hem aconsellat invertir- com les telecomunicacions, els serveis públics, els productes bàsics i la sanitat, podria ser la millor opció per als propers mesos", assenyala el banc nord-americà.
ALTRES MERCATS
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,10% (81,46 dòlars) i el Brent retrocedeix un 0,04% (85,58 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,09% (1,0919 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,34% (2.025 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 3,436% i el bitcoin perd un 1,00% (29.985 dòlars).