Els inversors tenen la vista posada a la propera reunió de la Fed
Wall Street cotitza amb suaus compres aquest divendres després dels guanys moderats de dijous, que van portar l'S&P 500 a entrar al mercat alcista, després d'acabar la sessió als 4.293,93 punts, el nivell més alt del 2023, després de revaloritzar-se un 20% des del seu mínim del passat any. L'optimisme s'ha tornat a instal·lar entre els inversors, que descompten una pausa en la propera reunió del 14 de juny de la Reserva Federal (Fed).
Al còmput setmanal, i a falta de la sessió actual, els índexs novaiorquesos es dirigeixen cap a un comportament positiu, amb el Dow Jones pujant un 2,43%, l'S&P 500 avançant un 1,73% i el Nasdaq guanyant un 1,05%.
"L'S&P 500 va coquetejar amb la marca de 4.300, novament, i l'índex ha pujat més del 20% des de la caiguda de l'octubre passat, cosa que significa que selectiu va entrar al mercat alcista, independentment de l'enduriment de la Reserva Federal, l'augment dels rendiments i la corba de rendiment invertida", explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.
L'esperada decisió que la Fed faci una pausa en el seu enduriment monetari és un desencadenant per impulsar les accions a l'alça. Des que diferents membres del banc central nord-americà assenyalessin la setmana passada que era probable que no pugessin els tipus a la reunió del juny, l'S&P 500 ha pujat un 2,7%, superant el llindar del mercat alcista.
Els experts de Link Securites destaquen també que aquest ha estat el mercat baixista més llarg experimentat per l'índex (248 dies) des del que va acabar el maig del 1948. "No obstant, l'S&P 500 segueix encara un 10,5% per sota del seu màxim històric, marcat a principis del mes de gener del 2022", comenten.
A L'ESPERA DE LA FED
L'agenda econòmica d'aquest divendres es presenta sense la publicació de dades rellevants, per la qual cosa l'atenció del mercat ja se centra en l'IPC del maig, que es publicarà dimarts, i en la decisió de tipus de la Fed, que es coneixerà dimecres 14 de juny.
Els inversors descompten que el banc central dels Estats Units farà una pausa amb un 75,9% de probabilitats, segons l'eina FedWatch de CME Group. La idea que la Fed se salti una reunió ha guanyat més adeptes, especialment després d'unes peticions setmanals de desocupació que van ser pitjors del que s'esperava i que van registrar el nivell més alt des de l'octubre del 2021.
"Necessitem que el mercat laboral dels EUA perdi una mica de força perquè la Fed pugui deixar de pujar les taxes, en cas contrari, els principals bancs centrals continuaran pujant sense pietat i això significa caos per a l'economia mundial els propers mesos", afegeix Ozkardeskaya.
"La lectura que va prevaler entre els inversors va ser que un mercat laboral menys tensionat farà que la Fed sigui menys agressiva en matèria de tipus, reforçant així l'aposta que la setmana que ve el FOMC mantindrà els tipus sense canvis després de 15 mesos d'alces consecutives", estimen a Link Securities.
TRUMP, IMPUTAT PER SEGONA VEGADA
L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, ha estat imputat per segona vegada, en aquesta ocasió per la sostracció de documents secrets de la Casa Blanca.
Trump mateix va ser l'encarregat de donar a conèixer la imputació a través de la seva xarxa Truth Social i s'enfronta a set càrrecs relacionats amb el seu mal maneig de més de 100 documents classificats que van ser descoberts l'any passat al seu complex Mar-a -Lago a Florida.
L'advocat de Trump, Jim Trusty, ha indicat que la citació que van rebre dels federals inclou almenys un càrrec relacionat amb la Llei d'Espionatge, "diversos càrrecs de tipus obstrucció, i després càrrecs de declaració falsa". Preguntat per si també hi havia un càrrec de conspiració, va dir: "Crec que sí".
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A nivell empresarial, General Motors ha anunciat que seguirà els passos de Ford i s'associarà amb Tesla per utilitzar la xarxa i les tecnologies del fabricant de vehicles elèctrics a Amèrica del Nord.
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,32% (71,00 dòlars) i el Brent perd un 0,28% (75,75 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,20% (1,076 dòlars), i l'unça d'or es deixa un 0,10% (1.976 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora fins al 3,751% i el bitcoin guanya un 0,30% (26,616 dòlars).