Compres moderades a Wall Street a les portes de màxims històrics

La guerra comercial i la Fed continuen marcant l'agenda dels inversors

César Vidal / Sergio García
Bolsamania | 20 set, 2019 16:13
wall-street-finit-en-hausse

DOW JONES

44.296,510

22:46 22/11/24
0,97%
426,16

Wall Street puja moderadament al final d'una setmana que ha comptat amb nombroses referències. La Borsa de Nova York cotitza molt a prop de màxims històrics, tot i que afronta un panorama bastant incert de cara a finals d'any.

La setmana va començar amb els atacs a les instal·lacions petrolíferes de l'Aràbia Saudita, que s'ha reduït a la meitat la producció del principal exportador mundial de cru. L''or negre' es va disparar un 14% dilluns, però durant les següents jornades va caure amb força després de confirmar el règim saudita que arreglarà els desperfectes en dues o tres setmanes.

Tot i això, els atacs han posat de manifest la debilitat de les infraestructures petrolíferes, i han afegit a la cotització del petroli una "prima de risc" que, segons els analistes, pot oscil·lar entre 5 i 10 dòlars.

De moment, la resposta de l'Aràbia Saudita i els EUA als atacs ha estat acusar l'Iran, encara que els analistes descarten un enfrontament militar directe a la regió del Golf Pèrsic. En qualsevol cas, durant les pròximes setmanes aquest assumpte seguirà donant que parlar.

RESERVA FEDERAL I MERCAT MONETARI

Una altra de les grans referències de la setmana va ser la reunió de la Reserva Federal dels EUA (Fed). El banc central nord-americà va retallar els interessos per segona vegada consecutiva, fins a l'1,75%-2,00% per fer front a les incerteses que planen sobre l'economia dels EUA: la guerra comercial amb la Xina, el Brexit i la desacceleració del creixement global, sobretot en el gegant asiàtic i a Europa.

"L'escenari actual és complex i justifica visions diferents", ha assenyalat Jerome Powell durant la roda de premsa. "És molt complicat anticipar l'evolució dels tipus" a causa que hi ha "una gran incertesa", va afegir el banquer central.

El seu missatge implica que la Fed no té ni idea del que passarà. D'aquí la gran divisió que hi ha entre els seus membres sobre la futura evolució dels interessos. En qualsevol cas, el mercat ha reduït la seva previsió de baixades de tipus i ara espera una més el 2019, concretament durant la reunió de desembre.

D'altra banda, durant la setmana s'han produït enormes tensions financeres al mercat monetari nord-americà, que van disparar dimarts el tipus d'interès de les operacions de reposició d'efectiu a un dia fins al 10%. Això va obligar la Fed a injectar més de 200.000 milions de dòlars al sistema durant les tres últimes jornades. Les causes no son del tot clares i han suposat un altre punt addicional d'incertesa per al mercat.

GUERRA COMERCIAL, EMPRESES I ALTRES MERCATS

Sobre la guerra comercial, l'última hora és que Donald Trump ha exclòs la imposició d'aranzels a centenars de productes xinesos, mentre delegacions de segon nivell de la Xina i els EUA mantenen reunions a Washington per preparar les trobades dels principals representants comercials, previstos per al mes d'octubre. Per la seva banda, el Banc Popular de la Xina ha tornat a rebaixar lleugerament els tipus d'interès, una mesura que ja anticipava el mercat.

A l'escena empresarial, Alphabet, matriu de Google, ha anunciat que invertirà més de 3.000 milions de dòlars a Europa durant els pròxims tres anys per expandir els seus centres de dades.

Per la seva banda, General Motors continua negociant amb els sindicats als EUA per finalitzar una vaga que va començar aquesta setmana i que va camí de costar centenars de milions de dòlars al fabricant d'automòbils.

A altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,5%, fins als 59,03 dòlars. A més, l'euro es deprecia un 0,25%, fins als 1,1013 dòlars. I al mercat de deute, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins a l'1,77%, mentre que el rendiment del bo a 2 anys avança a l'1,74% i el del bo a 3 mesos es manté a l'1,91%.

contador