El moviment no està relacionat amb la indemnització als usuaris afectats pel robatori succeït al gener
La segona major plataforma d'intercanvi de monedes digitals del Japó permetrà a partir de demà, dimarts 13 de febrer, el reemborsament de fons en iens dels seus usuaris, tot i que mantindrà les restriccions sobre els actius en virtuals, després del bloqueig de les retirades de capital, així com la interrupció de les operacions de compravenda en NEM, que va anunciar la companyia el passat mes de gener. El 'corralito' es va produir arran del furt de 427 milions d'euros en la moneda digital XEM (token de la plataforma NEM), que va representar un dels majors robatoris de moneda virtual de la història.
La casa de canvi ha puntualitzat que aquest succés no coincideix amb el pagament de les indemnitzacions a usuaris afectats després de la sostracció de 523 milions de XEM, el valor rondava al moment del robatori als 427 milions d'euros i va perjudicar 260.000 clients de la plataforma.
"Atendrem les sol·licituds de retirada en l'ordre d'arribada, de manera que pot transcórrer algun breu període de temps des de la represa dels reemborsaments fins que la seva transferència s'hagi completat", han advertit els responsables de Coincheck. Així mateix, el bloqueig sobre la retirada de monedes digitals finalitzarà al moment quan la plataforma sigui capaç de garantir els nivells de seguretat pertinents per a la restauració de les operacions.
LA SEGURETAT ÉS ESSENCIAL EN L'ESTABILITAT DEL MERCAT DE VIRTUALS
La plataforma de canvi Binance va patir un succés semblant pocs dies després, encara que els seus dirigents van assegurar que no va ser fruit d'un 'hackeig' sinó de la necessitat d'una actualització del sistema. Els usuaris de la casa van ser incapaços de realitzar operacions de compravenda amb virtuals durant més de trenta hores, a causa d’"un problema del servidor al clúster per replicar la base de dades, fent que algunes dades no estiguessin sincronitzades", segons comunicava per Twitter el director general de Binance, Zhao Changpeng, moments després de la caiguda de la seva plataforma.
Encara no està clar que el col·lapse de Binance no es donés per un 'hackeig'. John McAfee, fundador de la companyia de programari de seguretat que porta el seu cognom i gran figura en el marc de la moneda digital, ha alimentat els rumors al voltant del que va passar a Binance. "Com a investigador de seguretat, sé que els hackejos potencials són molt més fàcils de resoldre si s'investiguen immediatament. Dies després la tasca s'intensifica per ordre de magnitud".
Not trying to spread FUD, but I have received dozens of reports like this one. I'm just trying to understand. As a security researcher, I know that potential hacks are far more easy to solve if investigated immediately. Days later magnifies the task by orders of manitude. pic.twitter.com/u1PL9Z4tGf
— John McAfee (@officialmcafee) 8 de febrero de 2018
Aquesta intuïció de McAfee tampoc es troba confirmada per cap fet objectiu, ja que fins que no es trobin proves sobre transferències de grans quantitats de virtuals cap a carteres externes, com es va veure en el cas de Coincheck, tal afirmació no pot ser confirmada.
Així doncs la seguretat es presenta com un element essencial. Una bretxa en el sistema podria deslligar el pànic col·lapsant les plataformes d'intercanvi, com ja va passar el 2014 amb Mt.Gox, que va causar un enfonsament de preu de les monedes digitals.