Calviño avisa: la CNMC analitzarà si la fusió Bankia-Caixa posa en risc els clients

Assumeix que es requereixen "entitats financeres fortes" per a "protegir l'estabilitat financera"

Bolsamanía
Europa Press | 16 set, 2020 16:48
ep la vicepresidenta de asuntos economicos y transformacion digital nadia calvino se quita la
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

La vicepresidenta d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha afirmat aquest dimecres al Ple del Congrés que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) haurà de pronunciar-se sobre una possible compra de Bankia per part de CaixaBank per vetllar per la protecció dels consumidors.

Caixabank
5,322
  • -0,11%-0,01
  • Max: 5,34
  • Min: 5,23
  • Volume: -
  • MM 200 : 5,08
17:35 07/01/25
Bankia
1,784
  • 2,65%0,05
  • Max: 1,80
  • Min: 1,74
  • Volume: -
  • MM 200 : 1,34
17:35 26/03/21

Preguntada a la sessió de control al Govern a la Cambra Baixa per la seva opinió sobre una possible fusió de totes dues entitats per la diputada Mireia Vehí, de la CUP, Calviño ha assegurat que el Govern adoptarà una decisió "si finalment es fa aquesta proposta de fusió", a través del FROB, mitjançant el qual l'Estat controla el 61,8% de Bankia, i "responent sempre als mateixos principis, que es guien en última instància per la protecció de l'interès general".

La vicepresidenta tercera del Govern ha citat, en aquest sentit, la necessitat de comptar amb "entitats financeres fortes" per "protegir l'estabilitat financera", la "maximització" de la participació pública a Bankia --"un segon principi molt important per a la presa de decisions"-- i, finalment, "la protecció del conjunt dels consumidors".

En aquest sentit, ha dit que "la CNMC haurà de pronunciar-se sobre qualsevol operació de concentració, i protegir aquesta altra dimensió d'interès general, i és clar que haurem de continuar treballant junts per protegir la inclusió financera", ha dit.

LA PART PÚBLICA DE BANKIA, UNA "HERÈNCIA DE LA CRISI"

La titular d'Economia ha enquadrat la participació pública de Bankia en "una herència de la crisi financera", després de la qual "ha quedat una participació pública" en l'entitat. A partir d'ara, al seu judici, "el més important és garantir que el sector financer juga el paper que li correspon en la canalització dels recursos a les famílies i a les empreses".

En aquest sentit, ha destacat que "són múltiples les crides a la consolidació del sector bancari per part de les institucions europees, tant del BCE com de la Comissió (Europea)" i que "aquesta necessitat de tenir un sistema financer fort, i per tant protegir l'estabilitat financera, és un dels principis que, per descomptat, guiaran el Govern en la presa de decisions".

LES CUP ACUSEN EL GOVERN DE VENDRE BANKIA "PER QUATRE DUROS"

Aquesta ha estat la resposta donada per la vicepresidenta tercera a la diputada de les CUP Mireia Vehí, que li ha preguntat que, si la cotització de Bankia ronda els 4.200 milions d'euros, "on queden els més de 24.000 milions que l'Estat li va injectar durant el rescat?", i "si el patrimoni immobiliari de Bankia no val una mica més".

"Bankia fa fallida, l'Estat la rescata amb diners públics que no se li retorna a la ciutadania, l'Estat la ven a un altre banc, sembla que per quatre duros, i a un altre banc que també està rescatat indirectament", ha relatat, recordant com CaixaBank va comprar "per un euro en una subhasta" el Banc de València, rescatat també per l'Estat durant l'anterior crisi.

Per tot això, ha qüestionat que en un moment de crisi el Govern accepti vendre Bankia "en comptes d'utilitzar-la com a organisme públic" i ho ha explicat com un possible "espoli de recursos públics, com ja va passar el 2008 i molta gent en va dir estafa" si no existeixen "mesures per a retornar a la ciutadania els milions posats durant el rescat en un moment com aquest", plantejant la necessitat que "els bancs contribueixin a l'interès general en una situació de crisi".

contador