Caigudes destacades a Wall Street davant la resistència de la inflació dels EUA

Aquest dijous s'han conegut les dades setmanals d'atur i l'índex de preus de producció

María Campillo
Bolsamania | 16 feb, 2023 16:13
dl wall street wall st new york city new york stock exchange nyse dow jones nasdaq street sign nyc united states usa america pb
Sharecast / Alessandro D Andrea via Pixabay

Wall Street cotitza aquest dijous amb caigudes destacades després dels guanys de dimecres, després que els inversors es veiessin sorpresos amb una dada de vendes al detall més forta del que s'esperava, cosa que els porta a pensar que l'economia dels EUA pot aconseguir el tan anhelat 'aterratge suau', malgrat l'enduriment monetari de la Reserva Federal (Fed). Tot i això, preocupa la persistència de la inflació, després que aquesta setmana es coneguessin un IPC i uns preus de producció que cauen menys del que s'esperava.

NASDAQ 100
20.776,230
  • 0,17%35,45
  • Max: 20.797,24
  • Min: 20.655,72
  • Volume: -
  • MM 200 : 19.077,22
23:16 22/11/24

"Els inversors consideren que l'economia dels Estats Units pot resistir una Fed més agressiva. Queda per veure si això es donarà a llarg termini, però els mercats estan funcionant amb aquesta narrativa per ara, ja que el Nasdaq busca tornar a provar els màxims d'aquest mes", destaca Michael Hewson, analista en cap de mercat a CMC Markets.

Per Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote, “aquests números clarament no són el tipus de dades que esperaria veure en una economia que es dirigeix cap a una recessió”.

La solidesa de les vendes al detall pot ser interpretada pel mercat com que la Fed té feina per fer per refredar el consum, pujant les taxes oficials més del que s'esperava al principi, però des de Link Securities també creuen que “la fortalesa del consum amb els actuals nivells de tipus suggereix que serà complicat que, almenys a curt/mitjà termini, l'economia nord-americana pugui entrar en recessió”.

Una opinió compartida amb Hewson, que indica que "si bé aquesta és una notícia excel·lent per a l'economia dels EUA, és una mala notícia per a aquells que pensen que la Fed haurà de reduir el ritme del seu cicle d'augment de taxes els propers mesos, amb el rendiment del Tresor a 6 mesos assolint el seu nivell més alt des del 2007, per sobre del 5%”.

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

Aquest dijous els inversors han conegut l'informe d'índex de preus de producció, que s'ha situat al gener al 6% en taxa interanual, enfront del 6,5% (revisat a l'alça des del 6,2%) del mes anterior. La xifra està per sobre de la previsió del consens, que esperava una caiguda fins al 5,4%. La taxa mensual va repuntar un 0,7%, per sobre del 0,4% anticipat.

Els analistes d'Oxford Economics destaquen que "l'augment més gran del que s'esperava en els preus al productor és una notícia desagradable per a la Fed i reforça l'opinió que cal un enduriment més gran de la política per controlar la inflació".

Així mateix, s'han publicat les sol·licituds d'atur setmanals, que han caigut fins a les 194.000 des de les 195.000 dels set dies previs, mentre que el consens esperava un creixement fins a les 200.000.

Des de la companyia britànica asseguren que “encara que els acomiadaments anunciats han augmentat considerablement, particularment entre les empreses de tecnologia, logística i transport marítim a mesura que augmenten els tipus i es desaccelera la demanda dels consumidors, això encara no s'ha reflectit a les xifres de sol·licituds de desocupació".

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,13% (78,69 dòlars) i el Brent avança un 0,06% (85,44 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,22% (1,0665 dòlars), i l'unça d'or retrocedeix un 0,18% (1.842 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta al 3,853% i el bitcoin guanya un 1,34% (24.328 dòlars).

contador