Caigudes a Wall Street pendent de Trump, Xina i Hong Kong

A la guerra comercial es sumen els disturbis de Hong Kong i les crisis polítiques a Europa

Irene Hernández
Bolsamania | 12 ago, 2019 17:09 - Actualitzat: 17:09
wall-street-ouvre-en-tres-leger-repli

DOW JONES

42.047,420

16:51 04/10/24
0,09%
35,83

Wall Street registra caigudes del 0,5% en l'inici de la setmana. Els inversors segueixen pendents, un cop més, del conflicte entre els EUA i la Xina. A la guerra comercial se sumen els disturbis de Hong Kong i els esdeveniments polítics a Europa. Al Brexit s'uneix la crisi de govern a Itàlia.

Tot això després que les borses nord-americanes tanquessin divendres una setmana marcada per la volatilitat durant la qual, fins i tot, es van arribar a marcar les majors pèrdues de l'any.

Encara que al principi els futurs de Wall Street cotitzaven a l'alça, finalment han optat pels descensos després que es conegués que les protestes a Hong Kong han provocat que es cancel·lessin tots els vols. La situació ha augmentat els temors al mercat que la Xina pot usar la força per restablir l'ordre. Beijing insisteix que Hong Kong està en una "conjuntura crítica" després de dos mesos de protestes al carrer antigovernamentals i insisteix que la violència s'ha d'aturar, segons un informe de Reuters.

Això ha afectat també el mercat de bons. Els rendiments del Tresor nord-americà a 10 anys han tornat a caure per sota de l'1,7% i s'ha acostat a l'1,6% al qual va arribar la setmana passada, el seu nivell més baix des d'octubre de 2016. En altres mercats, l'euro s'aprecia un 0,18%, fins als 1,1218 dòlars. I el petroli West Texas avança un 0,7%, fins als 54,90 dòlars.

Aquest diumenge, Goldman Sachs avisava que estan augmentant els temors que la guerra comercial entre els EUA i la Xina pot conduir a una recessió. "Creiem que la ruptura fallida la setmana passada per a l'S&P 500 confirma que encara estem atrapats en un mercat baixista cíclic", afirmen en Morgan Stanley.

Per la seva banda, el Banc Central de la Xina ha tornat a contenir la depreciació de la seva divisa, en fixarel punt mitjà del iuan en 7,0211 per dòlar, xifra que suposa la tercera sessió consecutiva en què l'organisme estableix una taxa de referència oficial més feble que la psicològicament important 7 iuans per dòlar. Aquest nivell va ser més feble que el fixat el divendres però més fort que les expectatives del mercat.

Sobre la Xina, el Fons Monetari Internacional ha assenyalat que "el despalanquejament financer i la reducció de la interconnexió entre bancs i no bancs han ajudat a contenir l'acumulació de riscos financers, però les vulnerabilitats segueixen sent elevades. I el progrés en el reequilibri és mixt. Si bé, s'espera una desacceleració moderada el 2019, la incertesa al voltant de les tensions comercials segueix sent alta i els riscos s'inclinen a la baixa".

Pel que fa a Europa, a les males dades del PIB publicades al final de la setmana passada s'uneix ara l'opinió dels experts que creuen que el Regne Unit no podrà evitar la seva sortida de la Unió Europea (UE) sense acord. Això ha fet que la lliura caigui a mínims d'una dècada. A més, a Itàlia continua la crisi de govern i l'amenaça de noves eleccions.

Per la seva banda, els experts de Deutsche Bank comenten que la dada més important de la setmana als EUA serà la d'inflació, que es publicarà aquest dimarts. Aquest indicador "donarà als mercats l'oportunitat de tornar a calibrar les expectatives sobre futures rebaixes dels tipus per part de la Fed", afirmen des del banc alemany. A més, dijous es publicaran les vendes al detall i la producció industrial, mentre divendres coneixerem la confiança del consumidor.

contador