Caigudes a Àsia malgrat que l'activitat de les fàbriques xineses creix el setembre

Les borses romanen tancades per festiu a la Xina i Hong Kong

Bolsamanía
Bolsamania | 02 oct, 2023 10:25 - Actualitzat: 11:01
chinacbeconomia121

Les borses de la regió Àsia-Pacífic han tancat amb caigudes generalitzades aquest dilluns. Ho han fet fins i tot després que les dades d'activitat manufacturera de la Xina tornessin a la tònica d'expansió, en créixer per primera vegada en sis mesos.

En concret, l'activitat de les fàbriques xineses es va expandir el setembre per primer cop des de l'abril, segons les dades oficials publicades aquest cap de setmana. El PMI xinès va pujar a 50,2 al setembre des del 49,7 d'agost, i va superar les expectatives del consens, que esperava que es quedés a 50,0. I el PMI no manufacturer del país també va pujar a 51,7 punts, enfront del 51 anterior.

Així mateix, una enquesta del sector privat reflecteix una expansió de l'activitat manufacturera a la Xina, encara que a un ritme més lent. En concret, el PMI manufacturer Caixin/S&P Global va baixar a 50,6 el setembre des del 51,0 anterior, incomplint les previsions de 51,2.

"Les condicions del sector manufacturer a la Xina van millorar lleugerament el setembre per segon mes consecutiu", assenyala el comunicat de premsa. "No obstant, la confiança respecte a l'any que ve es va mantenir relativament moderada, cosa que va contribuir a una caiguda de l'ocupació a les plantes manufactureres xineses", afegeix l'informe.

També s'ha publicat aquest dilluns l'índex d'activitat de les fàbriques del Japó, que va caure el setembre al ritme més ràpid dels set últims mesos perquè l'empitjorament de la situació econòmica mundial va continuar debilitant la demanda.

Així, l'índex de gestors de compres (PMI) final al Jibun Bank va caure a 48,5 punts el setembre, enfront dels 49,6 d'agost, i pràcticament en línia amb la lectura flaix de 48,6 punts. L'índex fa quatre mesos consecutius que se situa per sota del llindar de 50,0 punts que separa el creixement de la contracció.

Per part seva, l'índex de sentiment dels grans fabricants japonesos ha millorat fins a una puntuació de 9 al tercer trimestre, enfront del 5 dels tres mesos anteriors, segons l'enquesta Tankan del banc central del país. Les previsions del consens apuntaven a una lectura de 6. Això suposa una millora de la confiança de les empreses fins a nivells que no es veien des de l'any 1991.

Els mercats xinesos estan tancats per la Setmana Daurada, i les borses de Corea del Sud i Hong Kong també han tancat aquest dilluns per vacances. El Nikkei 225 japonès ha baixat un 0,31% i ha tancat als 31.759,88 punts, mentre que el Topix ha cedit un 0,39% per acabar als 2.314 punts.

L'índex australià S&P/ASX 200 ha perdut un 0,22% i ha tancat als 7.033,2 punts.

contador