Caigudes a Àsia: els PMI serveis de la Xina i el Japó encara creixen, però s'alenteixen

Totes les mirades estan fixades aquest dimecres a les actes de la Fed

Bolsamanía
Bolsamania | 05 jul, 2023 10:03
dl japan shop convenience store grocery retail inflation japanese yen jpy konbini tokyo bank of japan boj tokyo unsplash
Sharecast / Frank Okay via Unsplash

NIKKEI 225

39.500,370

00:00 08/11/24
0,30%
118,96

Les borses de la regió Àsia-Pacífic han tancat amb caigudes majoritàriament aquest dimecres. Els inversors no han rebut gaire bé les dades d'activitat del sector serveis publicades tant a la Xina com al Japó, i és que encara que en tots dos casos el PMI es manté en terreny expansiu, la veritat és que el ritme de creixement s'alenteix.

L'activitat del sector serveis xinès s'ha mantingut en terreny positiu per sisè mes consecutiu, segons l'enquesta de Caixin/S&P Global. En concret, el PMI del juny s'ha situat a 53,9 punts, un ritme d'expansió més lent que el que es va registrar el maig (57,1).

Segons l'enquesta, "tant l'activitat empresarial com les noves comandes es van expandir a un ritme notablement més lent que el maig, ja que algunes empreses van informar d'una demanda del mercat més feble del que s'esperava".

I al Japó? L'índex de gestors de compres (PMI) del sector serveis nipó, publicat pel Jibun Bank, també s'ha mantingut en territori d'expansió el juny gràcies a les sòlides condicions de la demanda a l'economia, tot i que ha baixat respecte a la lectura del mes anterior.

En concret, ha caigut des del màxim històric de 55,9 registrat el maig a 54 al juny. "L'economia japonesa de serveis assenyala que les condicions de la demanda van continuar sent positives el juny", ha dit Usamah Bhatti, economista d'S&P Global Market Intelligence. I és que tant l'activitat empresarial com els nous negocis s'han situat entre els més alts de la història de la sèrie, ha afegit.

Sobre la Xina, els estrategs de Pantheon Macroeconomics comenten que la recuperació del sector serveis "sembla estar alentint-se, després del fort esclat inicial de creixement immediatament després que el país abandonés la política de zero Covid". "La gent està preocupada per les perspectives econòmiques generals, així com pels seus propis llocs de treball i perspectives d'ingressos", afegeixen.

I del Japó, assenyalen que és probable que el sector serveis "hagi tocat sostre". Perquè tot i que la xifra del juny "està molt per sobre de la mitjana a llarg termini de 48,2", la veritat és que és "la més baixa des del febrer, cosa que suggereix que l'augment del creixement dels serveis probablement ha tocat sostre".

El fet que el ritme de creixement s'hagi alentit ha minvat la confiança inversora i ha provocat que el vermell tenyeixi bona part de les borses de la regió. Per exemple, al Japó el Nikkei 225 ha baixat un 0,25% per tancar als 33.338,7 punts, i el Topix ha registrat lleugeres caigudes fins als 2.306,03 punts. Per part seva, el Kospi sud-coreà ha perdut un 0,55% fins als 2.579 punts, tot i que el Kosdaq ha pujat un 0,13% i ha tancat als 891,18.

Els mercats de la Xina continental, el Shanghai Composite i el Shenzhen Component també han retrocedit, un 0,6% i un 1% respectivament, mentre que l'índex Hang Seng de Hong Kong s'ha deixat un 1,63%.

L'índex australià S&P/ASX 200 ha perdut un 0,35% i ha tancat als 7.253,6 punts després que el Banc de la Reserva d'Austràlia mantingués els tipus al 4,1% aquest dimarts.

Precisament Wall Street va estar tancat ahir per la festivitat del Dia de la Independència, i per això els inversors asiàtics no han comptat amb aquesta referència. Es mantenen, això sí, igual que la resta del món, molt pendents de les actes de l'última reunió de la Reserva Federal nord-americana (Fed) que es publiquen aquest dimecres, a la recerca de pistes sobre els propers moviments del banc central. I és que el seu president, Jerome Powell, va dir recentment que espera més pujades de tipus en el futur.

contador