Els mercats han frenat, tement sancions de Trump a la Xina per Hong Kong
L'Ibex 35 baixa un 1,4%, fins a 7.120 punts, després d'una setmana molt positiva, en la qual el selectiu espanyol ha acumulat un guany del 6%. L'índex va tancar ahir per sobre de la resistència dels màxims d'abril (7.210), però finalment no podrà confirmar la superació d'aquest nivell en tancament setmanal ni mensual. No obstant això, amb una perspectiva més àmplia, durant el mes de maig ha pujat un 2,8%.
Aquest divendres, el mercat ha frenat el seu avanç de les últimes jornades després de confirmar Donald Trump que farà un anunci important sobre la Xina. S'espera una roda de premsa del president dels Estats Units aquesta tarda i els mercats estan nerviosos pel que pugui dir.
A principis d'aquesta setmana, el Secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, va dir que el país ja no considera Hong Kong un territori autònom de la Xina i que, per tant, la regió ja no estaria subjecta a la relació comercial favorable que existeix actualment.
La Cambra de Representants dels EUA també va aprovar un projecte de llei, a principis d'aquesta setmana, autoritzant sancions contra alts funcionaris xinesos per abusos dels drets humans contra les minories musulmanes, "per la qual cosa la conferència de premsa d'avui podria fer pujar encara més les apostes", adverteix Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets.
"Aquest brusc gir d'última hora a les relacions comercials entre els EUA i la Xina simplement demostra que els mercats no sols veuen el que volen veure i sentir el que volen sentir, sinó que també trien quan volen fer-ho", afegeix Hewson. Això, després d'una setmana en la qual les borses no han parat de pujar malgrat les múltiples amenaces sobre la taula.
Els experts subratllen que, aquests últims dos mesos, les borses europees només han aconseguit revertir una mica més de la meitat de les pèrdues des de març, mentre que els mercats dels EUA han invertit les pèrdues de març per complet.
A Espanya, el dèficit de l'Estat s'ha més que duplicat fins a l'abril, i ha arribat gairebé a 20.000 milions d'euros, la qual cosa equival al 1,78% del PIB, enfront del 0,62% del PIB de fa un any, segons les dades actualitzades aquest divendres pel Ministeri d'Hisenda. A més, el Govern ha aprovat l'ingrés mínim d'entre 462 i 1.015 euros per a 850.000 llars, que tindrà un cost d'uns 3.000 milions d'euros.
ANÀLISI DE L'IBEX
"Esperàvem amb certa il·lusió que l'Ibex confirmés en espelmes setmanals per sobre dels màxims d'abril. Però no ho ha fet i, a més, se n'allunya. Per tant, i en la mesura en què no ho aconseguim, només podem dir que seguim laterals", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Dins del lateral dels últims dos mesos amb suport de 6.400 i resistència de 7.200 punts com a xifres rodones. Només tancant amb contundència per sobre dels 7.210 deixarem la porta oberta a la continuïtat del rebot tingui cap als 7.440 i fins i tot els 8.000 punts (50% d'ajust). Però res més", afegeix aquest expert.
"I encara que molt allunyat dels preus actuals és clau que es respectin els 6.400-6.420 punts. Per sota començaríem a veure fantasmes, amb objectiu als mínims de març. I mentrestant, a esperar que el preu ens digui què vol fer i quan", conclou.