Brusc moviment del deute espanyol entre Puigdemont i Draghi que redueix la prima de risc un 4%

La prima de risc cau un 4%, tot i que el descens s'ha moderat amb la suspensió de la compareixença de Puigdemont

  • El BCE ha anunciat un 'tapering' tou que consistirà en reduir la compra d'actius a 30.000 milions mensuals fins a setembre
  • Està realitzant compres de tots els bons, encara que més intenses per al deute espanyol
Óscar Giménez
Bolsamania | 26 oct, 2017 15:51 - Actualitzat: 15:51
Espana-Tesoro_2

La prima de risc cau amb força aquest dijous en un dia de bojos per als inversors de renda fixa. El preu dels bons puja per tot Europa, després que el Banc Central Europeu (BCE) anunciés un 'tapering' tou consistent en què des de gener comprarà actius per valor de 30.000 milions d'euros mensuals -ara, 60.000 milions- almenys fins setembre. Però Espanya té la seva pròpia situació interna que afecta de forma diferent al mercat amb la crisi catalana. La compareixença programada de Carles Puigdemont per anunciar unes eleccions anticipades a Catalunya ha provocat un ral·li del bo espanyol, que s'ha reduït després que s'hagi cancel·lat aquesta declaració institucional.

EUR/USD
1,039
  • -0,38%0,00
  • Max: 1,04
  • Min: 1,04
  • Volume: -
  • MM 200 : -
11:50 23/12/24

Els títols a 10 anys del deute espanyol cotitzen al mercat secundari amb alces del 0,9%, que s'han moderat lleument després de la suspensió del discurs esperat de Puigdemont, que estava programat per a les 13:30 hores. La rendibilitat disminueix -relació inversa amb el preu- fins a nivells de l’1,56%. Ara s'especula al mercat i a l’àmbit polític què parli ell únicament durant la sessió del Parlament, esperada per a les 17:00 hores. Els inversors segueixen treballant amb la hipòtesi que convocarà eleccions autonòmiques abans que finalitzi l'any.

Aquesta especulació ha alimentat les compres de deute espanyol en major mesura que la resta de bons europeus. D'aquesta manera, la prima de risc es mou amb caigudes del 4% fins als 111 punts. Mentre que el cas del bo a dos anys, cotitza pràcticament pla amb un retorn negatiu all -,294%.

La crisi catalana ha provocat moviments bruscos puntuals en el deute espanyol des del referèndum il·legal i sense garanties de l'1 d'octubre, encara que en la majoria dels casos ha estat amb repunts de la rendibilitat -i caiguda del preu- per la reducció de l'exposició als bons del Tresor que han acabat moderant. No en va, la política ultraexpansiva del BCE limita qualsevol alça dels retorns de la renda fixa, a causa dels tipus al 0% i al seu programa de compres d'actius (APP, per les sigles en anglès).

Aquest estímul consisteix en la compra d'actius de 60.000 milions d'euros. Almenys fins al desembre, "i més enllà si calgués", segons havia dit fins ara el banc central. Avui, durant una reunió sobre la qual hi havia molta expectació al mercat, ha anunciat que des de gener reduirà el volum fins als 30.000 milions mensuals i la nova data de referència serà setembre. Igualment, "fins al final de setembre de 2018, o fins a una data posterior si fos necessari i, en tot cas, fins que el Consell de Govern observi un ajust sostingut del camí d'inflació que sigui compatible amb el seu objectiu d'inflació", reflecteix el comunicat del BCE posterior a la reunió.

El mercat ha respost amb compres moderades en renda fixa. El bo alemany a 10 anys puja un 0,3%, de manera que el rendiment es redueix fins al 0,45%. El retorn del deute italià, per la seva banda, disminueix per sota del 2% gràcies a la pujada del 0,4% del preu dels títols. Al mercat de divises, l'euro corregeix mig punt percentual, fins als 1,175 dòlars.

contador