La firma reconeix que l'economia s'està recuperant, però persisteixen "serioses incerteses"
Els experts de Berenberg creuen que el pitjor ja ha passat pel que fa a la pandèmia, i també el seu impacte econòmic; indiquen que s'està veient una recuperació i estimen que serà en forma de 'tick' (semblant al logo de la signatura esportiva Nike). No obstant això, creuen que les borses s'estan anticipant en excés a aquesta recuperació econòmica, i avisen que podria veure's una altra correcció als mercats.
"Encara no és el moment per a l'eufòria. Els mercats financers reflecteixen encertadament les esperances de recuperació, així com el suport monetari i fiscal sense precedents i la probabilitat que els tipus es mantinguin baixos durant molt de temps. No obstant això, els mercats a vegades s'avancen massa a la corba. Enmig de serioses incerteses, una nova correcció no seria una gran sorpresa", expliquen aquests analistes.
Aquest dijous, els índexs a banda i banda van sofrir una tremenda patacada, d'entre el 4% i el 6%, a causa del temor a un rebrot del coronavirus. Berenberg assumeix que aquest és el principal risc al qual s'enfronten ara l'economia i els mercats. L'altre és una recuperació més lenta del que es preveu de la despesa dels consumidors i la inversió de les empreses.
"El nostre escenari principal sobre aquests dos riscos és que els nous focus de virus al món avançat poden contenir-se mitjançant tancaments regionals enlloc de tancaments nacionals severs i pertorbadors, i que la política monetària i fiscal contrarestarà amb èxit qualsevol dèficit greu de la demanda", assenyalen aquests analistes.
En opinió de la firma alemanya, les poques dades macro ja disponibles del maig confirmen, en general, la idea que s'ha iniciat un repunt substancial a la majoria del món avançat. "Encara que la recuperació és molt desigual, per exemple, amb el trànsit aeri molt per darrere de l'activitat portuària, la direcció és, en general, ascendent", precisa.
Així doncs, Berenberg conclou que s'estan complint les condicions clau per a una recuperació en forma de 'tick'. "Les taxes d'infecció han retrocedit arreu del món avançat, a Europa més que als Estats Units. Amb el seu enfocament de 'costi el que costi', els responsables de les polítiques han contingut el risc d'una crisi financera més llarga, mentre les polítiques monetària i fiscal estan fent de suport a la demanda més que mai. Si bé el repunt de les expectatives és encara provisional, s'ajusta a la pauta: el pitjor ja ha passat probablement per al món avançat".