Els experts veuen la independència de Catalunya "altament improbable"
El banc britànic Barclays espera que Carles Puigdemont anunciï una declaració unilateral d'independència aquest dimarts. Els analistes consideren que després d'aquest fet s'activarà l'article 155 que provocarà l'augment de les manifestacions i reivindicacions per part dels grups independentistes. "No descartem els enfrontaments amb la policia", assenyalen al seu informa. A més, apunten que aquesta situació pot traduir "en un augment de la volatilitat del mercat durant els pròxims dies".
Barclays esperava una rebaixa de la tensió arran dels esdeveniments de la passada setmana i de cap de setmana. En concret, destaquen la decisió de les grans corporacions que tracten de traslladar "el seu quarter general" fora de Catalunya i la manifestació massiva a Barcelona contra la independència. "L'impuls semblava perfecte perquè els grups independentistes més moderats guanyessin suport a la batalla interna", indiquen els expert.
Però no ha estat així. "No hem presenciat cap declaració o senyal dels separatistes que suggereixi un canvi d'estratègia abans de la discussió d'avui al parlament català", apunten. Per això, l'entitat britànica té clar que el full de ruta de Puigdemont es manté. Per tant, tenen clar que el Govern espanyol activarà l'Art. 155 per respondre a Puigdemont per "restablir la llei i la democràcia". Barclays recorda que "l'article 155 no s'ha desencadenat en el passat i la redacció d'aquesta llei és bastant general". Per tant, "la intensitat i l'abast de la seva aplicació està en mans del Govern espanyol", indiquen.
Els experts veuen la independència de Catalunya "altament improbable". Principalment, perquè qualsevol camí legal cap a la independència requeriria canvis constitucionals que necessiten una majoria parlamentària. "Una cosa que els partits pro-independència o fins i tot els partits pro-referèndum no tenen", valora Barclays. També esperen que la Unió Europea doni suport al Govern espanyol, ja que "no vol obrir la porta a nous estats independents i no vol donar suport a moviments que estan fora dels àmbits constitucional i legal", consideren.
Amb un escenari tan difícil, els analistes opinen que l'objectiu dels partits més independentistes és "guanyar més suport durant les properes eleccions regionals". Un reforç electoral de la seva causa que podria obrir reforçar el poder de negociació amb Espanya i, en última instància, "un major suport d'Europa, suport que el moviment separatista no té actualment", valoren.
Finalment, Barclays espera un canvi de rumb en els partits nacionals. "No descartem que durant els pròxims mesos puguin iniciar negociacions dins dels principals partits polítics per revisar el sistema de finançament regional i fins i tot contemplar possibles canvis constitucionals per acomodar algunes de les demandes dels partits independentistes més moderats", asseguren els experts.