Considera que el risc que tenen els bancs centrals d'equivocar-se no és menyspreable
Bankinter es manté favorable amb les borses. Creu que la renda variable encara té molt a oferir, i així ho posa de manifest en la seva estratègia d'inversió per al tercer trimestre de l'any, en què reflecteix unes perspectives positives per a les accions. Tant que els seus estrategs atorguen un potencial alcista a l'IBEX 35 de l'11,7%, a l'S&P 500, del 15% i a l'EuroStoxx 50, del 19%.
"Estem en un cicle expansiu de l'economia, en què hi ha una possibilitat baixa de recessió. El mercat està molt ben recolzat pels beneficis i hi ha inèrcia global de l'economia fins a l'any 2025", assenyala Ramón Forcada, director del Departament de Anàlisi de Mercats de Bankinter.
Tot i això, des de l'entitat destaquen que els mercats podrien travessar una fase de consolidació, "de mercat aturat", amb algunes preses de beneficis "perfectament assumibles i lògiques", que es correspondria amb l'estiu, en un context en què els tipus d'interès continuaran pujant i on encara no s'hagi posat en evidència totalment la millora de beneficis empresarials que estimen que tindrà lloc, sobretot el 2024/25.
"Aquest serà el factor determinant per a la redinamització de les borses després de l'estiu i de cara al 2024: la millora dels beneficis i el seu impacte favorable sobre les valoracions. El moment més delicat i que ens genera alguna inquietud és a finals de juliol, quan els bancs nord-americans publicaran les seves xifres del segon trimestre del 2023. Serà llavors quan es posarà de manifest si tornen a patir sortides de dipòsits”, afirmen des del Departament d'Anàlisi de Mercats de Bankinter.
RISC QUE ELS BANCS CENTRALS S'EQUIVOQUIN
Bankinter també posa de manifest que el cicle econòmic demostra una solidesa superior a l'esperada, sobretot l'ocupació, cosa que creu que seran aprofitats pels bancs centrals per guanyar marge de maniobra futura amb els tipus.
"Pujaran més del necessari, en comprovar que l'economia no se'n ressent substancialment, per disposar de més marge de baixada quan, més endavant, en debilitar-se el cicle econòmic, necessitin estimular l'economia baixant tipus sense posar en risc la inflació", afegeixen des de lentitat.
En aquest sentit, Forcada es mostra una mica crític amb l'actuació dels organismes monetaris i, segons la seva opinió, estan actuant sense tenir tota la informació disponible.
"El risc que tenen els bancs centrals d'equivocar-se, particularment el Banc Central Europeu (BCE), no és menyspreable. Els efectes de les mesures de política monetària triguen entre 3 i 6 mesos a permear completament sobre l'economia, de manera que els efectes definitius de les pujades aplicades entre el maig i el setembre no es coneixeran de manera fiable fins a finals d'agost com a molt aviat i més probablement fins al desembre", exposa.
"I aquests efectes podrien acabar sent contraproduents per al cicle econòmic, més probablement a l'Eurozona que als Estats Units. Actuar precipitadament revela una certa pèrdua de perspectiva", exposa el director del Departament d'Anàlisi de Mercats del banc.
Per això subratlla que aquest és el risc més preocupant per al segon semestre, el fet que els efectes acumulats i de segona ronda de les pujades de tipus castiguin l'economia i provoquin una recessió per error de càlcul. Tot i això, des de l'entitat deixen clar que "no és aquest el nostre escenari central".