El banc creu, però que la situació millorarà a partir de setembre
Els experts de Bankinter esperen un estiu "difícil" per a les borses, però preveuen que, a partir de setembre, "la tempesta acabi passant". Així, estimen que l'IBEX finalitzarà l'any entre els 10.200 i els 10.400 punts, la qual cosa suposa una pujada de l’entorn del 8% des dels nivells actuals i una rendibilitat en l'any del voltant del 3%.
Ramón Forcada, director del Departament d'Anàlisi i Mercats de Bankinter, ha volgut transmetre la idea -durant la presentació de l''Informe d'Estratègia i Perspectives d'Inversió per al segon semestre del 2018' realitzada aquest dimarts- que, encara que l'any estigui sent complicat i les rendibilitats de les borses són petites, "no per això la situació de la renda variable és dolenta".
En aquest sentit, Forcada ha recalcat que els problemes que pressionen ara més els índexs se 'solucionaran' després de l'estiu i que la situació millorarà. És per això que ha incidit en la importància "d’invertir a termini", és a dir, d'invertir de cara a mitjà i llarg termini i "amb perspectiva", relativitzant les pressions a curt.
UN CONTEXT "DUR"
Des de Bankinter han reconegut que el context actual és "dur" per una sèrie d'esdeveniments que, han precisat, "generalment són exògens". D'entre aquests elements, alguns són menys preocupants (com la situació política a Espanya o Itàlia) i altres, en concret 3, són els que realment estan pressionant a les borses: el petroli, Alemanya i el proteccionisme.
Forcada ha recalcat que els problemes que pressionen ara més els índexs se 'solucionaran' després de l'estiu i que la situació millorarà
Sobre el petroli, després d'un acord de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) que han qualificat d'"estrany", des de Bankinter esperen que s'estabilitzi i que, gràcies a això, la inflació deixi d’accelerar-se. "En estabilitzar-se, els propers registres d'inflació seran més suaus i còmodes", ha afirmat Ramon Forcada. "Tot i ser (el petroli) una variable de risc, no ens hauria de preocupar", ha afegit el responsable d'anàlisi de Bankinter.
Pel que fa a Alemanya, el risc està en les eleccions de juny de Baviera i en les pressions del CSU (un dels tres partits de la coalició amb el qual governa Angela Merkel) perquè la cancellera alemanya radicalitzi la seva postura sobre la immigració i així s’aconsegueixin atreure vots que ara s'estan dirigint cap a formacions més extremistes amb aquest assumpte. "Tot apunta que Alemanya pot tenir problemes per mantenir el Govern i que Merkel haurà de fer concessions", augura Forcada. "En el pitjor dels escenaris, tindríem una altra vegada soroll polític a Europa cap a l'estiu i la tardor", precisa.
Quant a l'element del proteccionisme, Bankinter creu que "acabarà elevant d'escala", però aclareix que és un problema entre els Estats Units i la Xina i espera que en uns mesos, després de l'estiu, el mercat acabi tenint clar que aquest situació és un problema bilateral.
"Quan passi l'estiu, la situació amb el petroli, Alemanya i el proteccionisme s'haurà normalitzat i les borses aniran millor", recalca el director del Departament d'Anàlisi de Bankinter.
"TREURE LA CANYA I PESCAR" BANCS
Com sol passar, els bancs són sempre objecte de preguntes i d'interès. El responsable del sector a Bankinter, Rafael Alonso, ha volgut deixar clar que el negatiu comportament en borsa de les entitats espanyoles és, segons ell, "una anomalia difícil d'explicar". Alonso ha defensat que les entitats espanyoles són solvents i rendibles i que les dinàmiques de negoci "van millor".
"Els bancs espanyols són rendibles i sòlids. Cal aprofitar per 'treure la canya i pescar' perquè en dos anys te’n penediràs", ha afirmat Alonso.
Rafael Alonso ha volgut destacar que els bancs espanyols no estan caient més que la resta dels bancs europeus i ha afirmat contundent que "el sector està subestimat en la seva capacitat de guanyar eficiència i d'adaptar-se tecnològicament".