El banc anticipa que es perdran uns 3,5 milions de llocs de feina pel coronavirus
El PIB dels Estats Units "s'enfonsarà un 12%" en un segon trimestre "brutal", la major caiguda des de la Segona Gurra Mundial, amb una "depressió a l'abril", segons anticipen els analistes de Bank of America Securities. "Pensem que l'economia dels EUA ja està en recessió, al costat de la resta del món, i que és una caiguda profunda", asseguren.
La seva previsió és que l'economia es contregui un 12% després d'un creixement del 0,5% en el primer trimestre. "Tot i que la caiguda és severa, creiem que serà bastant curta", afegeixen. Per això, esperen que l'economia torni al creixement de cara al tercer trimestre. Per a tot l'any, pronostiquen una contracció del 0,8%.
"Es perdran llocs de feina, es destruirà la riquesa i es deprimirà la confiança. La salvació vindrà si hi ha una resposta política agressiva i dirigida per compensar la pèrdua d'activitat econòmica i garantir un sistema financer sòlid", afirmen.
De moment, la Fed ha llançat els majors estímuls econòmics de la història, després de retallar els tipus en 150 punts bàsics en dos moviments d'emergència i activar un nou programa QE per a comprar bons i actius hipotecaris per valor de 700.000 milions de dòlars.
Bank of America assumeix que la recuperació començarà a la fi de juny o principis de juliol, en funció de quan sigui continguda l'epidèmia, però calcula que l'economia destruirà un milió de llocs de feina mensuals durant el segon trimestre, la qual cosa impulsarà la taxa d'atur fins al 6,3% des de l'actual 3,5%.
Es destruiran uns 3,5 milions d'ocupacions, sobretot presencials de baixa qualificació, la qual cosa afectarà les rendes més desfavorides. "El brot i les mesures de contenció posteriors pertorbaran significativament el mercat laboral de maneres que no hem vist abans", afirmen.
Un altre dels problemes per a aquests experts és l'"alt grau d'incertesa" sobre les previsions. "El major desafiament per intentar quantificar l'impacte del brot és que no hi ha una experiència comparable en tota l'era moderna. A més, és probable que la gran escala del xoc tingui efectes d'ona expansiva massius que són no lineals i que són difícils de quantificar en models economètrics normals", expliquen.
Altres analistes com els de Goldman Sachs són menys negatius. La seva previsió és que el PIB del segon trimestre caigui un 5% i que l'economia americana acabi 2020 amb un lleuger creixement del 0,4%. Encara que han afegit que "la incertesa entorn de tots aquests números és molt més gran del que és normal".
D'altra banda, un altre dels grans temors del mercat és que Donald Trump perdi el control sobre el coronavirus als Estats Units, segons AXA Investment Managers. David Page, estratega de la signatura, afirma que "existeix una preocupació que el número (de contagiats) encara es manté baix (als EUA) a causa de les dificultats en les proves". En la seva opinió, això "suggereix un problema de més gran abast". Per això, indica que "la incertesa sobre l'escala de l'impacte del Covid-19 continua sent alta".
En un país de 327 milions d'habitants, dels quals uns 27 milions no tenen cobertura sanitària, els dubtes sobre la contenció del Covid-19 són moltes. "Als Estats Units, 27 milions de persones no tenen cobertura sanitària. Francament, crec que els costarà molt controlar l'epidèmia", ha comentat Rafael Bengoa, ex assessor de l'OMS i exconseller de Sanitat del País Basc. Si aquest escenari es materialitza, el perjudici econòmic podria ser molt major durant el conjunt de l'any.