Albella: el Covid ha reforçat la sensibilitat sobre les remuneracions de consellers

Estudia incloure al Codi de Bon Govern un termini perquè els consells constin d'un 40% de representació femenina

Bolsamanía
Europa Press | 20 mai, 2020 17:41
ep el presidente de la comision nacional del mercado de valores cnmv sebastian albella durante la
EUROPA PRESS

El president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Sebastián Albella, ha apel·lat a la importància del bon govern corporatiu en l'escenari actual del coronavirus, i ha reconegut que aquesta crisi ha reforçat la sensibilitat de l'organisme en relació a les remuneracions dels consellers.

Així ho ha posat de manifest durant la clausura de l'acte de presentació de l'informe 'Consells d'administració de les companyies cotitzades' elaborat per PwC, en la qual Albella ha aprofitat també per repassar algunes de les modificacions que la CNMV està fent al seu Codi de Bon Govern.

Quant a la importància del bon govern corporatiu, Albella ha sostingut que situacions com l'actual interpel·len especialment els consellers, i particularment els independents, en àrees com el control de la gestió de riscos i la transparència en la difusió d'informació al mercat sobre les implicacions de la Covid-19, la marxa de les companyies i les seves perspectives de futur.

"En particular, els independents, però, per descomptat, tots els consellers, tenen una especial responsabilitat en el sentit que les companyies prestin especial atenció a aquests aspectes", ha assenyalat el president de l'organisme supervisor dels mercats.

A més, Albella ha afirmat que la fase actual del coronavirus ha reforçat la sensibilitat respecte a les remuneracions dels consellers. "Participem d'aquesta sensibilitat, sense perjudici de reconèixer l'autonomia de les companyies per decidir com retribueixen els seus consellers", ha assenyalat.

En aquest sentit, ha avançat que, com a exemple addicional d'aquesta sensibilitat, el servei d'estudis de la CNMV està treballant en una anàlisi sobre en quina mesura les pràctiques retributives de les companyies amb capital totalment difós es troben al nivell de les d'aquelles que tenen socis de control implicats en la gestió. "La intuïció que tenim és que en aquestes segones hi ha més disciplina i potser més moderació en la retribució dels consellers executius, i volem comprovar si realment es correspon amb la realitat i en quina mesura", ha explicat.

REFORMES DEL CODI DE BON GOVERN

Quant a la modificació d'algunes de les recomanacions del Codi de Bon Govern de les empreses cotitzades, que en fase de consulta pública va rebre desenes de comentaris, el president de la CNMV n'ha avançat uns quants detalls.

Sobre la recomanació 4, la CNMV va proposar afegir que les companyies comptin amb una política de comunicació relacionada amb la difusió d'informació economicofinancera i corporativa, una proposta que va rebre suggeriments per part d'associacions de periodistes que demanaven que el Codi concretés que les companyies han de tenir reunions freqüents amb els mitjans. "Jo crec que ens quedarem amb la proposta que hem fet, perquè som l'únic Codi de Bon Govern que es refereix a aquesta matèria i en aquest moment el que hem proposat pot ser suficient per començar a generar una dinàmica adequada en aquest àmbit", ha avançat Albella.

Com a novetat, el president de la CNMV s'ha referit a la possibilitat de reformar addicionalment la recomanació 7, que considera positiu que les companyies retransmetin audiovisualment les juntes d'accionistes. "Ja s'han generalitzat els mètodes de delegació i vot a distància, i estem pensant a incloure una recomanació en aquest sentit", ha assenyalat.

Quant a la diversitat de gènere en els consells, Albella ha recordat que la proposta d'elevar el percentatge de dones al 40% va rebre nombroses peticions que caldria establir un termini per al seu compliment, unes observacions a les quals "probablement" la CNMV hi serà "sensible".

El supervisor també serà sensible "en part" al debat sobre l'ús del terme "corrupció" en algunes recomanacions referides als riscos reputacionals. Quant a la recomanació 64, que assenyala que les indemnitzacions per cessament d'executius no han d'excedir dues anualitats de retribució, la CNMV ha proposat incloure a aquests efectes les indemnitzacions per pactes de no competència, per evitar que es presentin indemnitzacions per pactes de no competència quan en realitat es tracta d'indemnitzacions per cessament.

contador