Trump i Kim Jong-un es reuneixen per segona vegada amb poques expectatives

El president dels EUA i el líder nord-coreà es trobaran aquest dimecres i dijous

Irene Hernández
Bolsamania | 27 feb, 2019 10:01 - Actualitzat: 17:39
trump kim anuncian reunion febrero

Aquest dimecres i dijous tindrà lloc la que és la segona trobada entre el president dels EUA, Donald Trump, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un. En aquest cas, la reunió serà a Vietnam, però parteix amb poques expectatives pel que fa als possibles resultats.

La reunió ha començat poc abans de les 14 hores, hora espanyola. Kim i Trump s'han estrès la mà i han somrigut breument davant d'una fila de les seves banderes nacionals a l'hotel Metropole a la capital vietnamita, Hanoi, abans d'anar a sopar junts. Trump li ha dit als reporters que pensava que les converses serien molt reeixides.

"Acabo d'arribar a Vietnam. Moltes gràcies a tota la gent per la seva gran rebuda a Hanoi. Multituds tremendes i molt d’afecte!", ha escrit Trump al seu compte de Twitter aquest dimarts, després d'aterrar a la capital vietnamita. Uns dies abans, el president nord-americà va dir no tenir pressa a arribar a acords en referència a les proves nuclears i de míssils per part de Corea del Nord. "No tinc pressa. No vull donar pressa a ningú. El que no vull és que hi hagi pràctiques (nuclears i de míssils per la part nord-coreana). Mentre no hi hagi pràctiques, estic bé", va dir.

Trump va evitar així crear massa expectatives per avançat i va tractar d’enviar el missatge que no importa si no hi ha acords aviat sobre la desnuclearització a Corea del Nord, mentre les dues parts segueixin negociant. Això, després de vuit mesos d'aparent paràlisi en aquest procés, després de la primera cimera de Trump i Kim, celebrada el juny passat a Singapur.

L'enviat especial dels EUA per a Corea del Nord fa cinc dies que és a Hanoi negociant amb els nord-coreans els detalls de la cimera

No obstant això, els EUA fa dies que està negociant amb Corea del Nord, abans de l'arribada oficial de Trump. L'enviat especial del govern nord-americà per a Corea del Nord, Stephen Biegun, fa cinc dies que és a Hanoi negociant amb els nord-coreans els detalls de la cimera.

Segons informes de la premsa sud-coreana, la cita podria concloure dijous amb la signatura d'una declaració de pau a la península coreana, un document polític i no vinculant, però que tindria un pes simbòlic clar en una regió que segueix tècnicament en guerra des de l'armistici de 1953. També s'espera que els EUA i Corea del Nord estableixin oficines "d'enllaç" a les seves respectives capitals, un primer pas al camí per iniciar relacions diplomàtiques entre els dos històrics enemics, segons informa Efe.

La gran pregunta és fins a quin punt està EUA disposat a relaxar el sofisticat règim de sancions que ha imposat a Corea del Nord durant els últims anys i si Pyongyang considera satisfactòries les concessions nord-americanes. A Hanoi es rumoreja que la jornada principal de la cimera, la de dijous, se celebrarà a l'hotel Sofitel Metropole, un luxós establiment d'estil colonial francès situat al casc antic de la capital vietnamita, a prop del Meliá, on s'allotja Kim.

Però la primera trobada entre tots dos en sòl vietnamita es produirà la tarda de dimecres, quan compartiran una "breu salutació" tot sol seguit d'un sopar privat, com va informar aquest dimarts la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders. Al sopar, que tindrà lloc previsiblement a la Casa de l'Òpera, assistiran dos alts càrrecs nord-americans -el secretari d'Estat, Mike Pompeo, i el cap de gabinet en funcions de la Casa Blanca, Mick Mulvaney- i dos nord-coreans, entre ells probablement el responsable de la intel·ligència, Kim Yong-chol.

contador