Trump aplaudeix a l'Exèrcit de Bolívia i assegura que la sortida de Morales és exemple per a Veneçuela

El Parlament bolivià tria el successor de Morales

Bolsamanía
Bolsamania | 12 nov, 2019 10:17
ep el presidente de los estados unidos donald trump
Michael Brochstein/ZUMA Wire/dpa

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha "aplaudit" aquest dilluns a la intervenció de l'Exèrcit de Bolívia per forçar la dimissió de president Evo Morales i ha destacat que és una mesura que "preserva la democràcia al país". A més, ha assegurat que Bolívia "mostra el camí" per l'oposició en països com Veneçuela o Nicaragua.

"La dimissió ahir del president de Bolívia, Evo Morales, és un moment important per a la democràcia en l'Hemisferi Occidental. Després de gairebé 14 anys i després del seu recent intent de saltar-se la Constitució boliviana i la voluntat del poble, la sortida de Morales preserva la democràcia i obre el camí perquè el poble bolivià faci que s'escolti la seva veu", ha afirmat Trump en un comunicat oficial difós per la Casa Blanca.

Així, "els Estats Units aplaudeix al poble bolivià per exigir llibertat i a l'Exèrcit bolivià per complir amb el seu jurament de protegir no només una persona, sinó la Constitució de Bolívia".

Per al mandatari nord-americà, "aquests esdeveniments envien un contundent senyal als règims il·legítims de Veneçuela i Nicaragua que la democràcia i la voluntat de poble sempre prevaldran". "Ara estem un pas més a prop d'un Hemisferi Occidental completament democràtic, pròsper i lliure", ha reblat.

CRISI A BOLÍVIA

El Parlament elegeix avui el nou president bolivià enmig d'una crisi, l'origen de la qual són les eleccions presidencials del passat 20 d'octubre, en què, segons el candidat opositor Carlos Mesa, es va produir un "frau gegantí" per garantir un quart mandat de Morales.

Després d'una onada de protestes que va derivar en enfrontaments, bloquejos i saquejos, Morales va accedir que l'Organització d'Estats Americans (OEA) fes una auditoria electoral que finalment ha confirmat irregularitats.

En aquest context, el líder indígena va acceptar celebrar noves eleccions, però ha insistit mantenir-se com a candidat, després de la qual cosa tant la Policia com les forces armades li van suggerir que dimitís, cosa que va fer poc després. Morales, així com alguns països llatinoamericans, ha denunciat un "cop d'estat".

contador