La primera ministra britànica ha demanat a canvi a la UE una relació econòmica diferent a la del Canadà o Noruega
Theresa May, la primera ministra del Regne Unit, ha demanat aquest divendres a la Unió Europea una relació econòmica diferent a la que manté el bloc comunitari amb altres països que no hi pertanyen, com Canadà o Noruega. En un discurs pronunciat a Florència, la primera ministra ha assenyalat que cap d'aquests dos models funcionarà per a l'economia britànica.
May ha afegit que els models de membre de l'Àrea Econòmica Europea (European Economic Area Membership) que manté Noruega o l'Acord de Lliure Comerç (Free Trade Agreement) signat amb el Canadà no serviran per al Regne Unit, que té una relació econòmica molt més profunda amb la UE. En la seva opinió, el millor és "una ambiciosa associació econòmica que respecti les llibertats i els principis de la UE i els desitjos del poble britànic".
Al seu discurs, també ha assenyalat que serà necessari crear un mecanisme adequat per resoldre les disputes comercials que sorgeixin entre el Regne Unit i la UE i ha demanat "imaginació" per crear un "acord creatiu" com altres similars als quals ha signat la UE amb països veïns. També ha assenyalat que no serà "necessari imposar aranzels on no n'hi ha" i que les dues parts comparteixen el mateix esperit de lliure comerç.
D'altra banda, ha sol·licitat a la UE fixar un període transitori de dos anys perquè la nova relació econòmica i en altres matèries com la seguretat i la immigració entri en vigor al Regne Unit i també a la UE. Durant aquest període, les normes de la UE seguirien en vigor.
Analistes i opinió pública esperaven que May quantifiqués quina serà la factura que haurà de pagar el Regne Unit per abandonar la Unió Europea. En aquest sentit, la dirigent ha assenyalat que el Regne Unit seguirà complint amb les seves obligacions financeres amb la UE fins al 2020. A canvi, ha demanat un nou model de relació econòmica per al seu país, que implica accés al Mercat Únic Europeu. "No vull que els nostres socis tinguin por que hauran de pagar més o rebran menys durant el període vigent del pressupost comunitari per la nostra decisió d'anar-nos-en", ha remarcat. L'actual pressupost de la UE abasta el període comprès entre 2014 i 2020.
LA FACTURA DEL BREXIT
Els analistes de Barclays comenten que la premsa britànica especula amb una quantitat de 20.000 milions de lliures com a punt de començament per a les negociacions. Aquesta quantitat estaria condicionada al fet que el Regne Unit tingui accés al mercat únic europeu.
En canvi, aquests experts eleven la factura del Brexit fins a una forquilla situada entre "40.000 i 50.000 milions de lliures". Si finalment May esmenta algun tipus de xifra, "la reacció de Brussel·les i dels mitjans al Regne Unit serà important", ja que la 'premier' ha d'afrontar a partir d'aquest diumenge el Congrés del Partit Conservador, conegut popularment com 'Tory Party'.
Els experts d'IG Markets comenten que "hi ha un temor creixent que sense avenços a les negociacions sobre el Brexit, les empreses han de prendre decisions sobre una base cada vegada més incerta al Regne Unit", cosa que no serà bo per al creixement econòmic.
Per la seva banda, Neil Wilson, expert d'ETX Capital, no espera que Theresa May ofereixi una xifra concreta, ja que la seva previsió és que la dirigent llanci un missatge d'unitat política amb vista al Congrés del seu partit. En la seva opinió, el Regne Unit està disposat a fer concessions a la factura del Brexit i en els drets dels ciutadans de la Unió Europea, a canvi d'obtenir accés al mercat únic europeu.
LA PREVISIÓ DEL BANC D'ANGLATERRA
El governador del Banc d'Anglaterra (BoE), Mark Carney, ha sostingut aquesta setmana que el Brexit impulsarà la inflació a Gran Bretanya i ha reiterat els pronòstics de l'institut emissor que els preus creixeran durant els propers mesos, tot i que "la economia en general en sortirà perjudicada".
"El procés de 'desglobalització’" que implica el Brexit significarà majors preus i la probabilitat de tipus d'interès més alts per mantenir la inflació sota control", ha assenyalat Carney. El BoE utilitzarà les seves eines per endurir la política monetària i aconseguir l'estabilitat dels preus. "L'era dels tipus d'interès en mínims sembla estar arribant al final", ha conclòs.