Kíiv ha accedit a renunciar a la seva incorporació a l'OTAN, si Moscou li dona garanties de seguretat
Rússia ha deixat de demanar la "desnazificació" d'Ucraïna i ha accedit que Ucraïna pugui incorporar-se a la Unió Europea, si es manté militarment no alineada com a part de les negociacions de l'alto el foc, tal com informa Financial Times.
Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).
Aquest acord, que encara s'està negociant, inclouria l'abandonament de Kíiv de la seva campanya d'adhesió a l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN), tal com ha informat un dels negociadors aquest dimarts al matí, Mikhaïlo Podoliak, qui és també assessor presidencial.
De fet, en una conversa amb els mitjans ucraïnesos en una pausa de les negociacions, Podoliak ha confirmat que Ucraïna ha demanat garanties de seguretat a Moscou per renunciar a l'OTAN. “S'estan fent consultes en diversos temes importants. La clau de l'acord són les garanties de seguretat internacionals per a Ucraïna. I només amb aquest acord podem acabar la guerra tal com Ucraïna necessita”, ha afirmat.
Unconditional security guarantees for Ukraine, ceasefire, effective decisions on humanitarian corridors and humanitarian convoys, observance by the parties of the rules and customs of war. Difficult negotiations for peace in our country. Istanbul round right now… pic.twitter.com/SUTAQrAhA2
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 29, 2022
Podoliak també ha comentat a les seves xarxes socials que estan sent unes "difícils negociacions per la pau" en què també estan parlant de "l'alto el foc, decisions efectives sobre corredors humanitaris i combois humanitaris, observança per les parts de les regles i costums de la guerra".
L'esborrany del document al qual han tingut accés les fonts esmentades per Financial Times no conté cap discussió sobre les tres principals demandes de Rússia: la desnazificació, la desmilitarització i la protecció de la llengua russa. Aquesta posició, tal com comenten, pot deure a l'estancament que pateixen les forces russes a nivell militar.
El punt de fricció més gran entre Rússia i Ucraïna, els intents de Kíiv de reclamar els territoris annexionats per Rússia el 2014, s'estarien deixant de banda en aquestes negociacions de moment. D'altra banda, Kíiv està disposada a debatre les qüestions humanitàries com el restabliment de l'aigua a la península de Crimea i comprometre's a no reprendre per la força aquest territori.
Si l'alto el foc persisteix, els ministres d'Afers Estrangers dels dos països es reunirien per redactar els documents finals per separat.