Rússia aixeca la prohibició sobre la majoria de les exportacions de dièsel

Sí que manté les restriccions sobre les exportacions de benzina

Bolsamanía
Bolsamania | 06 oct, 2023 12:16
ep archivo   petrolero en monoboya
CEPSA. - Archivo

El govern de Rússia ha anunciat aquest divendres que ha decidit retirar la prohibició sobre la majoria de les exportacions de dièsel lliurat als ports marítims a través d'oleoductes que havia imposat el mes passat.

En un comunicat, el Kremlin ha dit que ha "aixecat les restriccions a l'exportació de combustible dièsel lliurat als ports marítims per oleoductes, sempre que el fabricant subministri almenys el 50% del combustible dièsel produït al mercat intern".

Fa unes setmanes Moscou va imposar una prohibició indefinida a l'exportació de dièsel i gasolina a la majoria dels països, cosa que va provocar una important commoció als mercats. Ho va fer per intentar estabilitzar el mercat interior, on l'escassetat de dièsel havia empès a l'alça els costos i va provocar una escalada dels preus a tot el món. Ara la del dièsel s'ha retirat, però no així la de la benzina, que es manté.

Rússia va implementar inicialment les mesures el 21 de setembre per estabilitzar els preus del combustible al mercat intern, i el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va avisar que les restriccions romandrien vigents durant el temps necessari per garantir l'estabilitat del mercat.

La decisió russa va provocar un augment en els preus del dièsel, i és que Rússia és un dels principals proveïdors de dièsel del món i un important exportador del petroli cru.

"DEURE DE PROTECCIÓ"

Al comunicat, el govern de Rússia també ha assenyalat que ha introduït el que ha descrit com un "deure de protecció" de 50.000 rubles per tona per als revenedors de productes petrolífers. Es tracta d'un impost que està dissenyat, ha explicat, per prevenir possibles exportacions grises d'empreses que operen a través de canals no autoritzats.

"Per tant, el Govern està reprimint els intents dels revenedors de comprar combustible per avançat per a la seva posterior exportació quan s'aixequin les restriccions actuals. Això també els impedeix exportar combustible d'aquesta classe sota l'aparença d'altres productes", ha dit conclòs.

contador