Quins han estat els principals avenços de la reunió entre Joe Biden i Xi Jinping?

Els dos països han acordat restablir les comunicacions militars d'alt nivell

César Vidal
Bolsamania | 16 nov, 2023 10:54 - Actualitzat: 10:54
biden xi
© Alberto Sánchez

Quins han estat els principals avenços de la reunió entre Joe Biden i Xi Jinping? Els presidents de les dues nacions més poderoses del món han intentat reparar la relació bilateral a diversos fronts, utilitzant un to amigable i constructiu.

Els resultats principals han estat restablir les comunicacions militars d'alt nivell, combatre el trànsit de fentanil, impulsar les energies renovables i obrir un diàleg sobre intel·ligència artificial.

COMUNICACIONS MILITARS

En primer lloc, el més important és que els dos governs han acordat restablir converses militars d'alt nivell i mantenir una línia oberta de comunicació per resoldre problemes.

Segons el pla, es reprendran les consultes periòdiques amb el Ministeri de Defensa xinès, i el secretari de Defensa nord-americà, Lloyd Austin, igual que les converses de coordinació de polítiques de defensa entre la Xina i els Estats Units i l'Acord Consultiu Marítim Militar entre la Xina i Estats Units.

La Xina va cancel·lar aquests canals de comunicació l'any passat, en protesta per la controvertida visita de Nancy Pelosi a Taiwan.

IMPULSAR LES ENERGIES RENOVABLES

Els EUA i la Xina acceleraran el desplegament d'energia renovable per reduir la forta dependència dels combustibles fòssils. Els dos països han donat suport a l'objectiu clau de triplicar la capacitat d'energia renovable a nivell mundial per al 2030, en assenyalar que "accelerarien prou l'energia renovable a les respectives economies fins al 2030" per "accelerar la substitució de la generació de carbó, petroli i gas".

Això ha estat interpretat com un senyal de progrés a la política climàtica global, abans de la cimera climàtica COP28 de l'ONU, que se celebrarà a Dubai d'aquí a dues setmanes, tot i que no s'ha fet referència a la imminent qüestió de la eliminació gradual dels combustibles fòssils.

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

Les dues nacions han acordat formar un grup de treball per obrir el diàleg sobre intel·ligència artificial, i Washington ha destacat la necessitat de millorar les garanties per a la tecnologia emergent.

AUGMENTAR LES CONNEXIONS AÈRIES

Washington i Pequín també volen impulsar les connexions aèries. Abans de la pandèmia, hi havia 340 vols diaris entre els dos països, però aquesta xifra actualment és de 70. L'objectiu és augmentar-les progressivament al llarg del 2024.

En aquest sentit, Xi Jiping ha convidat 50.000 joves nord-americans a visitar el país durant els propers cinc anys, amb l'objectiu d'impulsar les relacions entre les dues societats.

CONTROL DEL FENTANIL

Un altre punt d'acord ha estat prendre mesures per bloquejar els enviaments d'ingredients químics de fentanil i premses de pastilles que poden eludir les restriccions existents. El fentanil és un opioide sintètic que ha provocat una epidèmia de drogues mortal als Estats Units.

S'ha acordat crear un grup de treball antinarcòtics i la Xina ha dit que frenarà l'exportació de productes químics utilitzats per fabricar fentanil.

contador