López Obrador aconsegueix la victòria a Mèxic amb el 53% dels vots

Els resultats preliminars confirmen la victòria de l'esquerra al país

  • L'aliança encapçalada per López Obrador es fa amb la majoria al Congrés i el Senat de Mèxic
Bolsamanía
Europa Press | 02 jul, 2018 10:53 - Actualitzat: 11:18
andres manuel lopez obrador mexico

L'Institut Nacional Electoral (INE) de Mèxic va confirmar aquest diumenge a última hora la victòria del candidat esquerrà del Moviment Regeneració Nacional (Moreno), Andrés Manuel López Obrador, amb un 53% dels vots, segons les dades del recompte ràpid realitzat després de les presidencials de l'1 de juliol.

El president conseller de l'INE, Lorenzo Córdova Vianello, va indicar que els resultats mostren que el líder de l'aliança Junts Farem Història, encapçalada pel partit Moreno, ha obtingut entre el 53 i el 53,8% de les paperetes, xifra que el convertiria en el president electe del país.

Segons ha informat el diari local El Universal, el candidat, també conegut com AMLO, ha obtingut una clara victòria davant el conservador Ricardo Anaya de la coalició Per Mèxic Al Capdavant, que compta amb un 22 per cent dels suports.

José Antonio Meade, candidat del governamental Partit Revolucionari Institucional (PRI), ha quedat en tercer lloc amb gairebé 16 punts percentuals, un resultat que ja havia estat previst per les enquestes a peu d'urna, que situaven López Obrador amb un ampli avantatge sobre els seus rivals polítics.

Les dades del PREP recollides pel diari local El Universal assenyalen que el candidat independent Jaime Rodríguez Calderón, conegut com 'El Bronco', s'hauria fet amb un 5,5% de les paperetes. Els resultats oficials definitius es coneixeran cap a les 23.00 (hora local).

El sondeig a peu d'urna realitzat pel diari El Financer' ja assenyalava poc després del tancament dels col·legis electorals que el candidat de Moreno se n'havia fet amb almenys un 49%. La consultora Mitofsky i la cadena Televisa estimaven una xifra semblant, entre el 43 i el 49 per cent de les paperetes.

MAJORIA AL CONGRÉS I AL SENAT

A més, Moreno s'ha fet amb la majoria al Congrés i al Senat del país, segons les projeccions publicades per la cadena Televisa després dels comicis celebrats aquest diumenge.

A la cambra baixa, Moreno ha obtingut un mínim de 127 escons, mentre que els seus aliats, que conformen l'aliança Junts Farem Història, s'han fet amb un mínim de 65 diputats, cosa que proporcionaria a l'aliança uns 290 seients dels 500 escons que formen l'hemicicle, segons ha informat el diari local El Universal. Al Senat, hi ha assolit un mínim de 48 senadors.

El Partit del Treball (PT) s'hauria fet amb entre 3 i 7 escons i Trobada Social amb un mínim de 5 i un màxim de 9 seients. Això permetria a l'aliança fer-se amb una bancada de màxim 90 senadors d'un total de 128.

MORENA LIDERA ELS COMICIS A ALMENYS SIS ESTATS

La formació de López Obrador, també conegut com AMLO, s'ha fet amb una àmplia victòria en el marc de les eleccions a governador dels estats de Morelos, Ciutat de Mèxic, Chiapas, Tabasco, Pobla i Veracruz, segons els resultats preliminars, que situen el partit al capdavant de la cursa electoral.

El partit lideraria així els comicis en sis de les nou governacions en disputa segons ha informat la cadena Telesur, que ha assenyalat que a Guanajuato, Jalisco i Yucatán haurien guanyat el Partit Acció Nacional (PAN), el Moviment Ciutadà i el Partit Revolucionari Institucional (PRI), respectivament.

Els comicis de l'1 de juliol són els més grans de la història de Mèxic perquè, a més del president, que serà elegit en una sola volta, es designarà més de 3.300 càrrecs locals i federals, entre ells els 628 escons que sumen la Cambra de Diputats i el Senat.

contador