Les evacuacions de l'Afganistan cobren força mentre els talibans prometen la pau

Més de 2.200 diplomàtics i civils ja han estat evacuats mitjançant vols militars

Bolsamanía
Bolsamania | 18 ago, 2021 13:07
talibanes palacio presidencial

Més de 2.200 diplomàtics i civils han estat evacuats de l'Afganistan mitjançant vols militars, segons declaracions d'un funcionari de seguretat a Reuters. No obstant això, se segueixen accelerant els esforços per evacuar més gent després de la presa de la capital (Kabul) per part dels talibans.

"Seguim a un ritme molt ràpid, la logística no mostra cap error per ara i hem pogut retirar una mica més de 2.200 treballadors diplomàtics, personal de seguretat estranger i afganesos que treballaven per a les ambaixades", ha exposat el funcionari de seguretat.

Les forces nord-americanes que dirigeixen l'aeroport van haver de detenir els vols civils dilluns després que milers d'afganesos inundessin les instal·lacions a la recerca d'un avió. Finalment, es van reprendre aquest dimarts quan la situació va quedar controlada.

A través de la seva primera roda de premsa, els talibans han manifestat que volen la pau, que no hi haurà venjança contra els seus antics enemics i que els drets de les dones han de ser respectats en el marc de la llei islàmica. No obstant això, milers d'afganesos, molts dels quals van col·laborar amb les forces estrangeres liderades pels Estats Units durant dues dècades, estan desesperats per sortir de país.

Un dels seus líders i cofundadors, Abdul Ghani Baradar, ha tornat a l'Afganistan per primera vegada en més de 10 anys confirmant que no s'amagaran, com en l'anterior etapa, sinó que es mostraran al món.

Els talibans, que lluiten des de 2001 per expulsar les forces estrangeres, van prendre Kabul diumenge després d'una ofensiva llampec mentre les forces occidentals, liderades pels Estats Units, es retiraven en virtut d'un acord que incloïa la promesa dels talibans de no atacar-los en marxar.

contador