La Xina destitueix Qin Gang com a ministre d'Exteriors després d'un mes desaparegut

La seva última aparició pública va ser el 25 de juny passat

María Campillo
Bolsamania | 25 jul, 2023 18:48
qin gang ministere des affaires etrangeres chine ambassadeur

Després d'un mes desaparegut i sense notícies d'ell, la Xina ha destituït el ministre d'Exteriors, Qin Gang, que serà rellevat pel seu antecessor al càrrec, Wang Yi.

"El Comitè Permanent de l'Assemblea Nacional Popular (ANP, Legislatiu) ha aprovat avui en una reunió inusual la destitució de Qin i el retorn de Wang Yi com a canceller", ha comunicat l'agència estatal de notícies Xinhua, que no n'ha donat més detalls.

Qin, de 57 anys, va fer la seva última aparició pública el 25 de juny passat a Pequín, quan es va reunir a la capital amb funcionaris de Sri Lanka, Rússia i Vietnam, però des de llavors la seva absència en diversos esdeveniments diplomàtics ha estat destacada, cosa que ha despertat tota mena d'especulacions sobre el seu parador.

De fet, Qin s'hauria d'haver reunit a principis d'aquest mes amb el cap de política exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, tot i això, la Xina ha informat a la UE que les dates "ja no eren possibles", segons l'agència Reuters.

Tampoc va assistir a una reunió celebrada al juliol pels ministres de Relacions Exteriors de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) a causa de raons de salut no especificades, va dir un portaveu d'assumptes exteriors xinès.

De la mateixa manera, no va participar a les reunions que van mantenir a Pequín la secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, i l'enviat especial de la Casa Blanca per al Canvi Climàtic, John Kerry, que va ser rebut per Wang Yi.

Qin, considerat com un de les persones més fidels al president xinès Xi Jinping, va tenir un vertiginós ascens des que va ingressar a les files del servei diplomàtic de Pequín, incloent-hi un període de dos anys com a ambaixador als EUA, abans de ser nomenat ministre d'Exteriors i ascendit a membre del Comitè Central.

contador