Scope Ratings creu que suposa una "important escalada" a l'enfrontament entre Rússia i la UE
La gasista russa Gazprom ha confirmat aquest dimecres el tall de subministrament a Polònia i Bulgària després que aquests països es neguessin a pagar en rubles, i la notícia no ha trigat a provocar reaccions. Entre elles la dels experts de Scope Ratings, que creuen que aquesta mesura és una "represàlia energètica" de Moscou que "augmenta considerablement el risc que s'interrompi el subministrament de gas a altres països de la UE, si també decideixen no pagar el gas en rubles".
Així ho expliquen en un comentari arran del tall de subministrament, que a parer seu "suposa una important escalada en l'enfrontament energètic entre Rússia i la UE". "La decisió de Rússia és una represàlia estratègica contra la Unió Europea, aprofitant el seu poder com a principal proveïdor de gas natural a Europa", afirmen aquests experts, que recorden que el Vell Continent rebia al voltant del 40% del seu gas de Rússia abans de la guerra d'Ucraïna.
A Scope creuen que la situació geopolítica actual subratlla la "necessitat d'una estratègia energètica estretament coordinada a tota la UE per millorar la seguretat energètica de la regió, incloent-hi una postura coordinada respecte a Rússia". I és que creuen que l'anunci d'Hongria de complir amb la demanda russa de pagar el gas en rubles "corre el risc de minar un enfocament comú" i "mostra la urgència que la UE creï una 'unió energètica' que permeti als Estats membre coordinar millor les polítiques energètiques”.
Això sense oblidar que l'exigència de Rússia del pagament en rubles podria empènyer alguns compradors de la UE a utilitzar el seu mecanisme de pagament del gas a la moneda russa, cosa que "soscavaria les sancions de la UE i afebliria el seu enfocament comú".
SUPORTABLE A CURT TERMINI
Els analistes de Scope creuen que "a curt termini, és probable que els països de la UE puguin suportar una interrupció a gran escala del subministrament de gas rus durant l'estiu, a través d'una combinació de més importacions de gas natural liquat (GNL)", incloent-hi les procedents dels EUA i Qatar; l'ús de l'emmagatzematge de gas; i les retallades de la demanda".
"Els impactes també es podrien mitigar en certa mesura depenent de la capacitat del mercat energètic interconnectat de la UE per redistribuir els subministraments entre països". Tot i això, destaquen, fins i tot en aquest escenari l'augment dels preus "podria ser molt perjudicial per a la recuperació econòmica d'Europa", mentre que una interrupció prolongada del subministrament de gas rus, depenent de les condicions meteorològiques, "podria esgotar ràpidament les reserves actuals de gas a diversos països".