La UE estudia si concedir-li una nova pròrroga
L'anomenat 'súper dissabte' a la Cambra dels Comuns del Parlament britànic no va aconseguir posar llum sobre el procés del Brexit. Aquest dilluns, el Regne Unit segueix exactament al mateix punt i hi ha escassos avenços sobre quan o, fins i tot, sobre si el país abandonarà el bloc comunitari.
Les ànsies del primer ministre britànic Boris Johnson de forçar la seva via al Parlament i aconseguir el suport a l'acord de sortida revisat amb Brussel·les es van veure completament frustrades. El 'premier' va xocar amb el mateix mur que la seva antecessora en el càrrec, Theresa May, i diversos diputats li van guanyar la partida. Es va veure obligat a demanar la pròrroga a la Unió Europea (UE) que tant havia rebutjat i a posposar la votació, a deu dies que es compleixi el termini del temps extra donat pels Vint-i-set.
Aquest dilluns, tornarà a presentar el seu projecte de llei per aconseguir el suport de la càmera, a través de la figura del 'vot significatiu', amb poques probabilitats que canviï l'opinió dels diputats indecisos. A més, la proposta del govern podria ser rebutjat pel president de la Cambra, John Bercow, ja que el reglament de la institució no permet sotmetre més d'una vegada la mateixa qüestió al suport parlamentari.
En canvi, el govern podria presentar el projecte de llei del Tractat de Retirada a principis d'aquesta setmana i tractar de passar-ho per les dues cambres: la Cambra dels Comuns i la Cambra dels Lords. Això implicarà dies de debat, molts intents d'esmenar el projecte de llei i una successió de diferents vots durant les properes jornades. Així, la pregunta final i decisiva per als diputats es podria endarrerir a la setmana que ve.
LA POSTURA EUROPEA
Mentrestant, els Vint-i set han "pres nota" aquest diumenge de la carta enviada pel primer ministre britànic, Boris Johnson, per sol·licitar la pròrroga del Brexit fins al 31 de gener de 2020, però no han analitzat la qüestió a l'espera que el president del Consell, Donald Tusk, consulti amb les capitals, mentre continua el procés europeu de ratificació de l'acord.
Així ho han conclòs en una reunió d'ambaixadors dels Vint-i-set prevista amb anterioritat per fer balanç del procés del Brexit i que ha conclòs "en només 15 minuts", segons han indicat a Europa Press fonts europees. "No s'ha discutit sobre la pròrroga", recalquen les fonts, i els ambaixadors s'han limitat a acordar que es llancin els procediments escrits necessaris perquè continuï el procés de ratificació de l'acord negociat per Johnson amb Brussel·les.
Després del vistiplau dels líders europeus el passat dijous als canvis pactats entre Brussel·les i Londres per intentar salvar el Tractat de Retirada, l'acord necessita encara del costat europeu que els Estats membres l'adoptin formalment i que el ple de l'Eurocambra doni també la seva aprovació.
L'Eurocambra està preparada per complir la seva tasca durant el ple que iniciarà aquest dilluns a Estrasburg, cosa que permetria celebrar la votació dijous per a la seva ratificació, però aquest procés ha quedat en suspens a l'espera de veure què passa a Londres.
PRÒRROGA TÈCNICA
Alguns experts asseguren que, a la llum dels últims esdeveniments, Brussel·les podria oferir una extensió tècnica d'unes poques setmanes amb l'esperança de veure aprovat l'acord que recentment van negociar amb Johnson. O podrien acceptar el temps extra que aquest es va veure obligat a demanar dissabte a la nit i retardar la data al 31 de gener, obrir així la porta al fet que durant els propers mesos se celebrin eleccions generals al Regne Unit, cosa que en si mateix podria conduir a una renegociació o un segon referèndum.
Algunes veus assenyalen que podrien arribar a ajornar el Brexit fins al juny de 2020, quan comença el proper cicle de pressupostos de la UE, però això es veu com poc probable a causa de la fatiga del Brexit que llasta tot Europa.
Els més cauts demanen no oblidar que l'abandonament del país de la UE sense acord encara està sobre la taula. La UE podria decidir no concedir la pròrroga i el Parlament també podria acabar per bloquejar l'acord durant la resta del mes, cosa que inevitablement condueix a un divorci desordenat.