El TJUE diu que la banca ha de retornar al client les despeses de constitució de les hipoteques

Les quantitats pagades en concepte de despeses per una clàusula abusiva han de ser restituïdes

Irene Hernández
Bolsamania | 16 jul, 2020 12:56
sede tjue portada buena

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat aquest dijous que els bancs han de retornar el cost de les despeses de constitució de les hipoteques als seus clients. Aquesta decisió obre la porta al fet que milions de consumidors puguin reclamar.

En concret, el TJUE diu que les quantitats pagades en concepte de despeses hipotecàries arran d'una clàusula abusiva han de ser restituïts al consumidor tret que el dret nacional disposi el contrari. El tribunal de Luxemburg respon així les qüestions prejudicials remeses per dos jutjats de primera instància de Mallorca i Ceuta per resoldre sengles litigis que enfrontaven als signants de dos contractes de préstec amb garantia hipotecària amb CaixaBank i BBVA, respectivament.

"Tret que les disposicions de Dret nacional aplicables a falta d'aquesta clàusula imposin al consumidor el pagament de la totalitat o d'una part d'aquestes despeses", "la Directiva s'oposa al fet que, en cas de nul·litat d'una clàusula contractual abusiva que imposa al consumidor el pagament de la totalitat de les despeses de constitució i cancel·lació d'hipoteca, el jutge nacional negui al consumidor la devolució de les quantitats abonades en virtut d'aquesta clàusula", afirma.

Cal recordar que el Tribunal Suprem havia dictat anteriorment que les despeses hipotecàries s'havien de repartir entre totes dues parts, l'entitat i el client. Encara que hi havia matisos. Considerava que les despeses de gestoria han de repartir-se entre el consumidor i el banc, una cosa no tan clara en relació als costos de notaria. Aquí, si es tractava del procés relatiu a l'escriptura del préstec hipotecari o a la seva modificació, creu que ha de pagar-se entre tots dos, mentre que si el pas pel notari correspon a l'escriptura de cancel·lació de la hipoteca, la despesa haurà de pagar-la el client. Per contra, el pagament de les còpies de les escriptures notarials ha d'efectuar-lo qui les sol·liciti.

Però ara la justícia europea hi afegeix més. Es mostra contrària al fet que es permeti que sigui el consumidor el que carregui amb una part de les costes processals per la reclamació després de la nul·litat d'una clàusula abusiva, ja que considera que això pot generar "un obstacle significatiu que pot dissuadir els consumidors d'exercir els seus drets".

A més, quant al cobrament per la comissió d'obertura, el TJUE considera que el fet que pugui considerar-se part del preu no l'exclou de l'examen de la seva naturalesa abusiva, qüestió que defensava el Tribunal Suprem. Una naturalesa abusiva que ha de ser examinada tant des del vessant de la transparència, és a dir, que el consumidor estigués convenientment informat de la seva existència i repercussió econòmica, com des del costat del desequilibri, en no respondre l'import que es paga pel prestatari al cost efectiu del servei. Per tant, seran els jutges els qui hagin d'examinar si per un o per un altre criteri la clàusula ha de declarar-se nul·la, sense que serveixi com a excusa, com apuntava també el Tribunal Suprem, que la seva existència és prou coneguda pels consumidors.

En definitiva, la sentència del TJUE suposa que, excepte l'Impost d'Actes Jurídics Documentats, la resta dels imports satisfets hauran de restituir-se al 100% al client, afirmen des de Reclamador. Expliquen que, respecte al termini de prescripció, el TJUE torna a confirmar que, si bé la devolució de les quantitats pagades a conseqüència de l'aplicació d'una clàusula declarada nul·la està sotmesa a prescripció, aquest termini, que en el nostre Dret serà de cinc anys, ha de començar a comptar des que aquesta declaració de nul·litat es produeixi pel Jutge.

La Sentència del TJUE "és positiva ja que obre una nova porta al fet que els clients puguin recuperar no sols part sinó la totalitat de les despeses que es van veure obligats a sufragar per a la constitució dels seus préstecs", assenyalen des de Reclama Por Mí. Per als casos en què els clients no van poder obtenir la restitució de l'impost d'actes jurídics documentats (AJD), es preveu la possibilitat de reclamar aquestes quantitats, "les quals en molts casos suposen un gran percentatge del total de les despeses abonades". Quant a la clàusula de comissió d'obertura "brinda l'oportunitat als clients a sol·licitar-ne la nul·litat, amb la consegüent restitució de les quantitats", opinen.

contador