Un estudi colpeja la gran banca: el 93% dels seus fons d'inversió ho fa pitjor que el mercat

Indexa Capital publica una investigació a la qual estima que els clients de CaixaBank, Santander, BBVA, Bankia i Sabadell han tingut menors retorns

  • En la comparativa amb els índexs, el cost d'oportunitat puja a 20.000 milions d'euros
  • La companyia és part interessada en haver crescut amb la gestió d'inversions a través de productes indexats
Óscar Giménez
Bolsamania | 28 jun, 2017 14:20
unai ansejo indexa capital
Cedida

És difícil superar els índexs. Però aquesta fita s'allunya en el cas dels grans bancs espanyols, segons un estudi publicat aquest dimecres per Indexa Capital. Únicament el 6,7% dels fons de les cinc principals gestores del mercat espanyol superen els seus índexs de referència, fet que suposa un cost d'oportunitat de 15.000 milions d'euros per als seus clients.

La companyia va néixer fa un any i mig com un gestor automatitzat d'inversions pioner a la indústria espanyola. La seva estratègia és crear carteres perfilades amb fons indexats a través d'un sistema automatitzat d'assessorament i inversions. Encara que és part interessada en l'auge de la gestió passiva, ha publicat diversos estudis sobre els pobres rendiments dels fons de gestió activa els resultats dels quals són incontestables.

L'últim, que ha donat a conèixer aquest dimecres, fa referència al resultat obtingut per les cinc majors gestores de fons d'inversió a Espanya per volum d'actius. Les cinc, de grups bancaris: CaixaBank (39.244.000 de patrimoni, amb les dades que fa servir Indexa de 2015), Santander (33.707.000, sense comptar amb els actius del Popular), BBVA (31.475.000), Sabadell (13.088.000) i Bankia (11.924.000). León Bartomeu i Unai Ansejo, socis fundadors d’Indexa, són els autors de la investigació, en la qual recopilen les rendibilitats dels fons d'aquestes gestores comparades amb els seus índexs de referència o 'benchmark'.

Indexa: "Els resultats indiquen que els inversors no realitzen una anàlisi adequada abans de seleccionar els fons d'inversió"

I la comparativa llança que el 6,7% dels fons superen els seus índexs. És a dir, el 93,3% dels productes de les grans gestores perd diners per als seus partícips respecte a la rendibilitat que obtenen els selectius amb els quals es referencien. "Aquest resultat indica que els inversors no realitzen una anàlisi adequada abans de seleccionar els fons d'inversió", asseguren Bartomeu i Ansejo.

L'estudi utilitza el període entre 2006 i 2015 amb dades de la companyia d'anàlisi Morningstar i de la patronal de gestores Inverco. Segons aquestes estadístiques, els clients de fons de les gestores bancàries han perdut 20.000 milions d'euros en concepte de cost d'oportunitat enfront el retorn dels índexs de referència, una xifra estimada a partir de l'evolució del patrimoni i de les subscripcions dels seus vehicles.

La bretxa es reprodueix en tots els actius (vegeu quadre), encara que la selecció dels índexs de referència pot afectar-ne el resultat. En general, utilitzen 'benchmark' habituals de MSCI, S&P Dow Jones, Bank of America, Borsa de Madrid o de les lletres del Tresor. En total, són 105 els fons d'aquests bancs que sí que baten al mercat. En Bankia és un de l'oferta de 22 productes; a BBVA, 1 de 32; a CaixaBank, 1 de 24; a Sabadell, 2 de 24; i al Santander, 3 de 25.

Font: Indexa Capital

Una de les variables més utilitzades al sector per part dels selectors de fons és la qualificació quantitativa que atorga Morningstar, que va d'una a cinc estrelles en funció dels seus resultats durant els últims anys de rendibilitat i volatilitat enfront de la resta de productes de la categoria. Així, amb la màxima nota hi ha un fons mixt defensiu de CaixaBank Asset Management, el CaixaBank Selecció Tendències Estàndard. Així mateix, quatre fons de Santander Asset Management: l'Altair Patrimoni, un mixt defensiu; el Leaseten III, de renda fixa; el Santander Accions Espanyoles, de renda variable local; i el Santander Small Caps Espanya, de borsa espanyola centrat en companyies de mitjana o petita capitalització. BBVA Asset Management suma un altre amb el BBVA Durbana International Fund BBVA Bitacora. Per la seva banda, Sabadell en té dos, el Sabadell Bons Espanya Base, de renda fixa; i el monetari Sabadell Rendiment Base. Finalment, Bankia compta amb el mixt moderat Bankia Fonduxo.

contador