El AB FCP I European Equity Portfolio S Eur és el més rendible a tres anys amb un 11,7% anualizado
Els fons 'value' europeus s'han consolidat com a productes reeixits en els últims anys, enmig d'un mercat que amb prou feines ha experimentat importants pujades. De fet, mentre que l'Euro Stoxx ha obtingut rendibilitats anualizadas del 2,5% en els últims tres anys, hi ha productes el rendiment dels quals oscil·la al voltant del 10%.
El més destacat en la categoria de fons que inverteixen amb estil 'value' -comprar accions infravaloradas pel mercat- en grans cotitzades europees és el AB FCP I European Equity Portfolio S Eur, amb un 11,7% de tornada anualizat en els últims 36 mesos, i un 6% en l'acumulat del 2017, segons les dades de Morningstar. El seu patrimoni és de 283 milions d'euros i està exposat principalment a valors del sector financer i de consum defensiu -amb menor incidència del cicle-.
També té posicions en energia, com a mostra la seva principal inversió, la petroliera angloholandesa Royal Dutch Shell. Li segueix la signatura suïssa del sector salut Roche, la tabacalera britànica British American Tobacco, la farmacèutica francesa Sanofi i el grup detallista alemany Henkel.
El següent fons de la llista és el Schroder European Value, en aquest cas ha generat una tornada anualitzat del 10% en els últims tres anys, encara que es queda ressagat en els dos mesos i mitjà que explica 2017 amb un 1,2%. El seu volum d'actius és de 750 milions d'euros, amb un fort biaix en la cartera cap a les entitats financeres, que copen un terç, amb valors com a HSBC o Royal Bank of Scotland. Així mateix, sobresurten entre les seves inversions el grup britànic de supermercats Tesco, el fabricant electrònic francès Technicolor i l'energètica britànica Centrica.
El tercer i últim valor vehicle que s'acosta al 10% anualitzat en els últims tres anys, amb un rendiment del 9,7% segons les dades de Morningstar, és el Pioneer European Equity Value. El fons, amb 650 milions gestionats, té també en la banca la seva inversió més important, amb un 24% de la cartera, mentre que el consum cíclic pesa un 16% i l'energia un 12%. La petroliera francesa Total és la companyia a la qual té més exposició, per davant del fabricant també francès de components per als automòbils Faurecia. Entre les seves majors apostes també estan HSBC, el fabricant industrial gal Saint-Gobain, el grup noruec de serveis financers DNB i la teleco alemanya Deutsche Telekom.