Els gestors del fons Rural Tecnològic, Beatriz Gutiérrez i Carlos Camacho, defensen la inversió en tecnològiques tot i estar a prop de màxims
Les FAMAG no estan cares. Facebook, Apple, Microsoft, Amazon i Google manegen marges assumibles per als gestors de fons d'inversió. Almenys per al Rural Tecnològic, un producte de Gescooperativo que té la major part de la cartera en els gegants tecnològics de Wall Street.
El fons acumula una rendibilitat del 27% durant l'últim any i va estar entre els 10 vehicles espanyols amb major retorn obtingut durant els 12 mesos posteriors al 23 de juny de 2016 -dia en què es va votar el Brexit-. "Ha estat fruit del comportament de les tecnològiques", assenyalen Beatriz Gutiérrez i Carlos Camacho, gestors del fons, en una entrevista amb 'Bolsamanía'.
Els dos experts rebutgen la por de molts analistes que les grans tecnològiques del mercat nord-americà exhibeixin marges prohibitius. "Potser que l'índex Nasdaq en el seu conjunt cotitzi amb prima", admeten. Però no les sis cotitzades més grans del sector. "Amazon pot estar una mica més cara, i Facebook té múltiples exigents, però en general el que ens agrada d'aquestes empreses és que tenen balanços sanejats i generen caixa", afegeixen. D'aquesta manera, "tenen capacitat per fer operacions corporatives".
És el cas d'Apple, que cotitza amb una capitalització borsària de gairebé 750.000 milions de dòlars. La companyia cau un 8% des dels màxims històrics que va marcar al maig als 156 dòlars. "Cal agafar perspectiva amb aquests valors. Mirar el PER -vegades que es repeteix el benefici per acció en el preu- té trampa", argumenten Gutiérrez i Camacho. En aquest sentit, l'indicador arriba a les 17 vegades. "Ajustar les valoracions segons el seu balanç, són atractives, amb un PER de 10 vegades, més baix que altres companyies", afegeixen els gestors de Gescooperativo, la gestora de Caja Rural.
Amazon pot estar una mica més cara i Facebook té múltiples exigents, però en general el que ens agrada d'aquestes empreses és que tenen balanços sanejats i generen caixa
La tecnològica que dirigeix Tim Cook és la principal inversió del fons. "Apple viu un 'momentum' bé, llançarà el seu proper iPhone al setembre. L'empresa té ingressos recurrents cada vegada més estables i creixents", argumenten els gestors del Rural Tecnològic. Així mateix, destaquen la caixa neta de 158.000 milions de dòlars. "Si la restem de la capitalització, cotitza amb un PER de 10 vegades anticipant els futurs fluxos de caixa esperats. El mercat té dubtes sobre si seguirà innovant, però els seus ingressos per serveis ja han arribat al 13% i cada vegada són més alts", argüeixen.
El vehicle de Gescooperativo, amb un patrimoni de 24 milions d'euros, té 35 posicions. "Està molt concentrat. Preferim tenir menys empreses i conèixer-les més", indiquen. De fet, les cinc majors inversions del fons acaparen el 32% i les deu primeres el 50% dels actius.
En aquest sentit, després d’Apple la major aposta és Alphabet, la matriu de Google. "Ens agrada molt. Hi ha hagut un canvi de tendència en la forma de generar ingressos en publicitat amb un impacte cada vegada més gran", sostenen Beatriz Gutiérrez i Carlos Camacho. "Google és un mitjà de comunicació, que arriba al client amb la informació que li interessa, que té un alt valor de marca i capacitat de creixement en publicitat amb Youtube i amb altres negocis", afegeixen.
En general, aquestes empreses "són difícils d'analitzar", avisen els gestors. "Les valoracions (de les tecnològiques) depenen molt del creixement de les seves xifres, tot i que tractem d'evitar les que tenen grans estimacions d'augments". Això els passa, assenyalen, amb Facebook i Amazon, encara que tenen una inversió reduïda en la companyia de comerç electrònic. En general, "són empreses disruptives. La tecnologia canvia contínuament, per això busquem valoracions baixes, tot i que "no ens considerem únicament 'value'".
La referència del fons és el Nasdaq 100, tot i que això "no implica invertir únicament en tecnològiques com Google, Apple o Microsoft", explica. "Hem tingut Monster i comptem amb una inversió en Starbucks. També un percentatge reduït en altres empreses de consum", prossegueixen. Així mateix, una de les seves principals posicions és la biotecnològica Gilead Sciences, una empresa americana que va desenvolupar un fàrmac contra l'hepatitis C. "Tot i que els ingressos al sector són decreixents, cotitza amb un PER de 7 vegades. És una empresa difícil de valorar, perquè cal comptar amb els actuals medicaments i amb els que estan en fase d'aprovació, i el mercat s'està quedant només amb la part negativa", afegeixen Gutiérrez i Camacho.
POQUES OPORTUNITATS A EUROPA
Els dos gestionen diversos fons d'Gescooperativo. En el cas del fons d'accions tecnològiques, indiquen que es fixen en "la temporada de resultats, ja que sol haver-hi sobrereaccions que ens donen oportunitats per comprar si els beneficis es queden per sota del que s'esperava", asseveren. "Als Estats Units les empreses presenten molta informació i de forma homogènia, cosa que facilita les coses respecte a Europa", puntualitzen.
Precisament, la inversió del vehicle al Vell Continent és molt reduïda, únicament l'empresa holandesa Gemalto i la francesa Gemini. "A Europa és difícil trobar tecnològiques, i quan les veiem estan cares o amb un balanç que no està tan sanejat", avisen. Mentre que a Àsia és més fàcil, amb empreses com Samsung o Nintendo, que "viu un bon moment amb les noves consoles", conclouen els gestors.