Els fons que han de decidir des d'avui si van a l'ampliació del Santander

Un total de quatre milions d'accionistes hauran de decidir si compren noves accions des d'aquest dijous

  • El consell d'administració posseeix un 1,2% del capital social i els institucionals, un 56,4%
  • BlackRock, Vanguard, Norges, Amundi, State Street i Dodge & Cox són els màxims accionistes del banc
Óscar Giménez
Bolsamania | 06 jul, 2017 07:30 - Actualitzat: 07:29
santander-ana-botin 20170607153226

Ha arribat l'hora. Comença l'ampliació de capital de Banc Santander, amb un milió i mig de noves accions -amb drets de compra d'una nova per cada deu antigues- per captar més de 7.000 milions d'euros. Els fons tindran un paper predominant, ja que el 56,4% del capital està en mans d'inversors institucionals.

Banco Santander
4,392
  • -1,00%-0,04
  • Max: 4,43
  • Min: 4,35
  • Volume: -
  • MM 200 : 4,32
17:35 26/11/24

De fet, l'accionista més important n’és BlackRock. El gegant nord-americà de la gestió d'actius compta amb una participació del 5,071%, segons els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). És a dir, està en possessió de més de 200 milions d'accions valorades en més de 730 milions d'euros.

No obstant això, gran part d'aquesta inversió és automàtica i no per un biaix favorable cap al banc presidit per Ana Botín. L'entitat càntabra, amb una capitalització borsària de més de 86.000 milions d'euros, té un pes superior al 14% en l'IBEX 35 i amb presència en altres índexs com l'EuroStoxx o l’MSCI Europe. En el cas de BlackRock, a través de la marca iShares, té una àmplia oferta de productes indexats -que repliquen un índex- amb accions del Santander. Però també fons de gestió activa que tenen el banc en cartera com el BlackRock Global Allocation, amb accions valorades en 61 milions d'euros.

BlackRock i altres empreses amb productes de gestió passiva com Vanguard, Amundi o State Street figuren com els màxims accionistes (vegeu quadre després del text). Entre ells es cola el fons sobirà noruec Norges Bank amb una participació de l’1,79%, segons les dades de FactSet, que implica una exposició en l'entitat de més de 1.500 milions d'euros procedents dels excedents dels ingressos de l'Estat, especialment a partir del sector petrolier.

La presència d'institucionals en l'accionariat del Santander és àmplia. Amb una inversió d'entre 200 i 500 milions d'euros està l'oferta de fons de Mellon Capital Management, Capital Research & Management, JP Morgan AM, Wellington Management, BNP Paribas AM, Theam i UBS AM. Mentre que amb xifres properes al llindar dels 200 milions apareixen, segons FactSet, SSGA Funds Management, Fidelity, Geode Capital Management i Deka Investment.

La mateixa gestora del Santander és la companyia espanyola amb major exposició en el banc. Santander Asset Management controla a través dels seus fons el 0,19% del capital, amb 27,7 milions d'accions valorades en 165 milions d'euros. El vehicle que més patrimoni hi té compromès és el Santander Accions Espanyoles amb 50 milions d'euros, un clàssic de la indústria que gestiona 1.100 milions d'euros amb José Antonio Montero de Espinosa al capdavant, i amb cinc estrelles Morningstar -màxima qualificació creditícia per rendibilitat i risc enfront dels seus competidors-.

Aquest fons és el que compta amb una major aposta pel banc entre els productes espanyols de gestió activa, segons les dades recopilades per Finect a partir dels informes trimestrals publicats a la CNMV, amb un pes a la cartera del 4%. El segueixen, per volum d'inversió total, CaixaBank Borsa Gestió Espanya Cartera, el Rural Renta Variable de Gescooperativo i el Fonbilbao de Grup Catalana Occident.

La gestora del seu competidor BBVA, per la seva banda, compta amb un 0,15% valorat en 133 milions d'euros en fons de gestió passiva i també en productes actius com el BBVA Borsa o el BBVA Borsa Pla Dividend Europa. CaixaBank Asset Management compta amb una inversió similar -131 milions-, principalment amb vehicles que repliquen o s'assemblen a un índex, en general l'IBEX, i amb els seus SICAVS.

Així mateix, els fons de Bankinter Gestió d'Actius sumen 80 milions d'euros en títols del Santander; els de Mapfre AM, altres 10 milions; els d'Ibercaja Gestió, 31 milions; mateixa xifra que acaparen els productes de Bankia Fons.

ELS MINORISTES HAURAN DE 'JUGAR' AMB ELS DRETS

Els gestors dels grans fons exposats en Santander hauran de decidir si van a l'ampliació. L'operació es realitza amb drets per comprar un nou títol per cada deu antics, amb un cost de 4,85 euros, que amb el tancament d'aquest dijous suposa un descompte proper al 17% -incloent-hi el preu del dret-, i atorga un preu als drets de prop de 10 cèntims.

La mateixa decisió afrontarà el consell d'administració, que posseeix un 1,2% del capital social del banc. Francisco Javier Botín Sanz de Sautuola O'Shea és l’'insider' amb més accions, segons els registres del regulador, en comptar amb un 0,505% que té un valor proper als 440 milions d'euros. La seva germana i presidenta, Ana Patricia Botín, controla un altre 0,131% o, el que és el mateix, 113 milions d'euros en accions. Una participació lleugerament superior al 0,115% de Carlos Fernández González.

Davant institucionals i directius, els inversors minoristes posseeixen el 42,4% de les 14.582.000 d'accions de l'entitat financera espanyola amb major volum d'actius. Una xifra que s'elevarà amb l'ampliació en 1.458 milions fins als 16.040 milions de títols.

Entre els minoristes hi ha 2,4 milions de petits inversors que compten amb menys de 200 accions, amb un 0,99% del capital social equivalent a 144.619.401 títols. És a dir, un muntant de 856 milions d'euros. De mitjana, cada un d'aquests accionistes compta amb 60 accions o, el que és el mateix, 357 euros invertits en Santander. Molts procedeixen del compte 1/2/3, entre les característiques del qual hi ha el repartiment d'accions als seus titulars. Els que comptin amb una xifra d'accions que no sigui múltiple de 10 hauran de jugar amb la compra o venda de drets acudeixin o no a l'ampliació, que s'estendrà fins al 20 de juliol.

contador