Només el 34% dels partícips sap que hi ha un equip gestor de professionals darrere la seva inversió
Els fons d'inversió han crescut els últims anys fins a arribar a un patrimoni de 224.725 milions d'euros, el nivell més alt des de 2008. No obstant això, encara hi ha certs nivells de desconeixement dels partícips respecte a aquests productes que sorprenen, com revela el tercer estudi que ha realitzat al respecte l'Observatori Inverco, de la patronal de gestores.
Les dades mostren com només el 34% dels partícips sap que hi ha un equip de gestors professionals darrere manejant el fons d'inversió. És a dir, dos de cada tres no sap amb exactitud qui gestiona els seus diners. Dins d'aquest 64%, hi ha un 12% que directament respon que no ho sap, un 19% que creu que és el comercial que va vendre el producte qui el gestiona, el 28% que és el responsable de l'entitat i el 7% que és un assessor independent
Hi ha molt marge de millora, especialment amb el percentatge que creu que el distribuidor és també el gestor
"És una cosa que ens preocupa. Tenim per davant una tasca important al respecte. Hi ha molt marge de millora, especialment amb el percentatge que creu que el distribuïdor és també el gestor", reconeix Gonzalo Meseguer, membre de l'Observatori Inverco. "Cal posar en valor la feina dels gestors perquè així els inversors valorarien més el producte", afegeix Àngel Martínez-Aldama, director de l'Observatori Inverco.
L'estudi, que elabora cada dos anys Inverco, divideix els partícips en tres perfils en funció del risc assumit en les seves inversions: conservador, moderat i dinàmic. En aquest cas, com passa en gairebé totes les preguntes de l'enquesta, el coneixement augmenta alhora que ho fa el risc. Així, només el 27% dels partícips més conservadors coneix l'existència d'un equip professional com a responsable de gestionar el seu capital, ràtio que augmenta fins al 37% entre els de perfil moderat i 48% en el dinàmic.
EN QUINS FONS HAS INVERTIT MÉS?
L'anterior no és l'única dada que crida l'atenció de l'estudi. Encara hi ha un 9% dels partícips que no recorda en ser preguntat sobre això en quin tipus de fons té més patrimoni. Precisament aquesta pregunta indica que cada vegada hi ha una major aposta per actius de més risc. El 35% dels partícips assenyala que la categoria on té més inversió és en renda variable, davant el 22% el 2014. Una tendència que coincideix amb el fet que el perfil més dinàmic ha passat a representar el 13%, quatre punts més que fa dos anys, mentre cau en moderat, el 53% al 50% i en conservador, del 41% al 34%.
Una evolució dels estalviadors a assumir més risc que segons els experts de l'Observatori Inverco es produeix per una major educació financera i pel major coneixement dels fons d'inversió, així com per la baixa rendibilitat de la majoria dels productes financers a l'entorn actual. Meseguer considera que "no és flor d'un dia, ja que els fons sempre han estat una alternativa damunt de la taula, fins i tot quan hi havia tipus alts i els dipòsits eren més atractius".
Des d'Inverco a més posen l'accent en la importància que els partícips coneguin els avantatges fiscals dels fons, una cosa que en l'actualitat només passa amb el 65%, ja que la resta no sap que el tractament fiscal li permet traspassar diners d'un fons a un altre sense cost impositiu. Així mateix, el 25% desconeix que es pot diferir el pagament d'impostos fins al reemborsament de la inversió.