El fundador de Cobas Asset Management insisteix que Google i Amazon són negocis "massa joves"
La revolució tecnològica sacseja tots els agents econòmics. Però la seva disrupció no ha arribat a les carteres d'alguns dels millors fons d'inversió. Entre ells, les de Francisco García Paramés, que reconeix una i altra vegada la seva aversió a comprar tecnològiques. Ni les més joves com Google o Amazon ni les més veteranes com Apple o Microsoft entren en els seus plans. Al contrari del que passa amb gran part dels seus competidors i amb el cèlebre inversor Warren Buffett, al qual tots intenten imitar.
Aquest dilluns Paramés va reiterar el mateix missatge de la setmana passada durant la I Conferència d'Inversors de Cobas Asset Management, gestora que va fundar l'any passat -encara que l'autorització definitiva va arribar al febrer- dos anys després de deixar Bestinver. La pregunta era clara: se li ha escapat alguna cosa amb Google, Apple o Amazon? I la resposta també: "No, igual que no considero que m'hagi escapat el sector immobiliari d'Austràlia. Perquè no el conec".
Així ha defensat el gestor espanyol més prestigiós la contínua absència de valors tecnològics. Ni els petits ni els grans valors FAMAG -Facebook, Apple, Microsoft, Amazon i Google-, que han corregit durant les últimes setmanes després d'haver marcat màxims històrics. "El negoci del núvol té menys de deu anys, no sabem el que passarà en el futur. I si Microsoft acaba tenint un model més competitiu que Amazon? Davant d'un cas com Amazon -multiplica per 12 el seu valor en borsa en una dècada- hi ha vuit o nou Terres", ha assenyalat Paramés durant l'esdeveniment Iberian Value que organitzat per Finect i 'El Confidencial' a la Borsa de Madrid, durant el qual va reconegut que "és difícil trobar valor a Europa".
Paramés: "Davant d'un cas com Amazon -multiplica per 12 el seu valor en borsa en una dècada- hi ha vuit o nou Terres"
Paramés evita invertir en algunes d'aquestes companyies esperant que el seu històric en borsa sigui més gran per analitzar-lo. "Com va demostrar Taleb, com més anys té una empresa més probable és la seva supervivència i que doni més rendibilitat que la resta", indica. No obstant això, altres companyies com Microsoft o Apple tenen diverses dècades a l'esquena. "No competeixen per valoració amb les alternatives que tenim en cartera. Si tinguéssim el 40% del patrimoni en liquiditat ens plantejaríem comprar empreses amb un PER -vegades que el benefici per acció es repeteix en el preu- de 15 o 20 vegades, però no és el cas", afegeix. El gestor estima que Cobas Selección, fons estrella de la companyia, té un PER de 8 vegades de mitjana.
Tot i que no és l'únic gestor 'value' que encara no ha comprat tecnològiques, sí que és el més fervent defensor de no fer-ho quan se li pregunta sobre això. "Nosaltres diem el que Buffett. Estem encantats com a usuaris del que estan fent les tecnològiques, però el primer que vagi a la Lluna que sigui un altre", concreta. No obstant això, el màxim accionista de Berkshire Hathaway, un dels inversors més seguits de la història, va trencar fa anys amb aquest mite. No en va, Apple és una de les seves principals inversions amb gairebé el 2,5% d'accions en circulació de la companyia dirigida per Tim Cook, segons les últimes dades conegudes al tancament del primer trimestre.
Tant Paramés com molts dels gestors 'value' advoquen per comprar empreses amb barreres d'entrada que limitin la competència en el futur. Sobre això ha investigat durant les últimes dècades Pat Dorsey, exdirector d'investigació de Morningstar i ara líder de la seva pròpia gestora, Dorsey Asset Management. 'El petit llibre que genera riquesa' recopila aquestes idees, que no són contràries a les tecnològiques. "La clau és entendre que la tecnologia no és un avantatge competitiu, perquè generalment es pot replicar i cada vegada hi ha més i millors enginyers. L'avantatge competitiu està en que hi ha empreses que molta gent fa servir la seva aplicació, desenvolupament o producte que desenvolupen amb la seva tecnologia, com passa amb Google, Amazon i Visa", va assegurar en una entrevista amb 'Bolsamanía'.
Entre els gestors espanyols d'inversió global, Paramés és dels que es queda fora de les grans tecnològiques. Els que tenen un biaix europeu tenen més limitada l'oportunitat d'invertir en aquest tipus d'empreses. "A Europa és més difícil trobar empreses tecnològiques i quan ho fas, són cares i amb un balanç no tan sanejat com les de Wall Street", indiquen Beatriz Gutiérrez i Carlos Camacho, gestors del fons Rural Tecnològic de Gescooperativo, les principals posicions del qual són Apple i Alphabet, la matriu de Google.
POTENCIAL D'INTERNET
Aquest tipus de companyies tampoc eren en Bestinver, la gestora d'Acciona on va treballar Paramés durant 25 anys fins el 2014. Però amb Beltrán de la Lastra al capdavant, sí que inverteix en tecnològiques. "Tenim el 4% de la cartera en accions lligades a Internet, com JustEat. Creiem en aquest segment de negoci", va assegurar el president de Bestinver durant l'última conferència d'inversors.
L'aposta, tot i així, és més decidida per part dels excompanys de Paramés que comanden azValor. Álvaro Guzmán de Lázaro i Fernando Bernard van comprar accions d’Alphabet durant el primer trimestre fins convertir-la en la principal posició del fons amb un 6,5% de la cartera que gestiona 980 milions d'euros. "Hem considerat que és millor tenir una part del fons en Google que en efectiu pel seu potencial", es va limitar a dir Guzmán durant la conferència d'inversions de Morningstar.
No obstant això, va ser una de les empreses amb més historial que va trencar l'establishment. Metagestión té en cartera Google, Microsoft, Oracle, Yahoo! i PayPal. En el cas de la matriu de Google, per exemple, cotitza amb un PER de més de 20 vegades. "Si mires aquestes dades mai entraràs en aquestes empreses. Però si els ajustes veus potencial i marge de seguretat", sosté Carlos Bellas, responsable de negoci de Metagestión i autor d''El petit gran llibre del value investing' junts amb Vladyslav Marc Negay. "Els gestors espanyols no s'havien fixat fins ara en les tecnològiques, però ja és inevitable", afegeix.
Cartesio és una altra de les firmes que s'ha llançat per les tecnològiques amb noms com SAP o Microsoft. Mentre que Buy & Hold, empresa que s'ha constituït com a gestora aquest any i ha llançat els seus primers fons -repliquen sicavs que ja gestionaven-, també tenen en cartera companyies d'aquest tipus. Si és el cas, Alphabet i Facebook. "La tecnologia canvia i no és un avantatge en si mateixa, però són mitjans de comunicació amb un mercat publicitari interessant i un elevat nombre d'usuaris", assegura Julián Pascual, president de Buy & Hold.