Bestinver ven Telefónica, Vocento i Pescanova mentre compra Unicaja

La sortida de la 'teleco' es produeix per la falta de potencial després de les pujades de principis d'any en borsa

  • La inversió en Pescanova data de l'època de Francisco García Paramés
  • Beltrán de la Lastra assegura que el Banc Central Europeu (BCE) genera "anomalies en les valoracions dels actius"
Óscar Giménez
Bolsamania | 12 jul, 2017 15:23
beltran de la lastra portada
Beltrán de la Lastra, president de Bestinver

Les correccions recents de Telefónica no són suficients per augmentar el seu potencial. Almenys, no per Bestinver. La gestora ha desinvertit en la 'companyia de telecomunicacions' després de les pujades de principis d'any en reduir "el marge de seguretat". També han aprofitat el retorn a la cotització de Pescanova per vendre’l i han desfet de la seva posició en Vocento. Per la seva banda, Beltrán de la Lastra, president de Bestinver, ha defensat la seva posició en Bankia i la compra d'accions d'Unicaja després de la seva sortida a borsa.

Acciona
108,300
  • -0,55%-0,60
  • Max: 109,60
  • Min: 108,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 115,10
10:37 23/12/24

En el cas de l'operadora presidida per José María Álvarez-Pallete, Bestinver va augmentar la seva inversió l'any passat davant les correccions del valor. No obstant això, aquest es va disparar entre desembre i mitjans de març més d'un 35%, marcant màxims anuals de tancament als 10,6 euros el passat 17 de març. Ja durant el primer trimestre hi va reduir la seva participació davant d'aquestes pujades. En el fons estrella Bestinfond, que gestiona més de 1.600 milions d'euros, el pes de Telefónica va disminuir des del 0,57% fins al 0,3% dels actius. I durant el segon trimestre Bestinver ha venut les accions que encara mantenia. Tot i les últimes correccions, que wportat la 'teleco' a la vora dels 9 euros, "el bon comportament de la cotització va reduir el marge de seguretat", explica la gestora d'Acciona a la seva carta trimestral als inversors.

No és l'única venda en renda variable espanyola. La companyia dirigida per Beltrán de la Lastra des de 2014 ha aprofitat el retorn a la cotització de Pescanova per vendre’l. "No hi veiem valor després de la reestructuració", ha apuntat l'executiu aquest dimecres. La inversió en la companyia que va entrar en concurs de creditors data de l'època de Francisco García Paramés, que va estar a Bestinver durant 25 anys fins al 2014. Un altre dels seus valors clàssics era Vocento, que també figura entre les sortides de la gestora, que compta amb Ricardo Cañete com a gestor en borsa ibèrica, durant el segon trimestre: "Les noves tendències en publicitat fan que la inversió publicitària en premsa escrita estigui disminuint de manera considerable tot i el bon equip directiu de Vocento", argüeix Bestinver davant els seus clients.

Les noves tendències en publicitat fan que la inversió publicitària en premsa escrita estigui disminuint de manera considerable tot i el bon equip directiu de Vocento

Curiosament, Telefónica i Vocento són dues de les grans apostes de Cobas Asset Management en renda variable espanyola. La gestora comandada per Paramés atorga un preu objectiu a llarg termini de 13 euros a les accions de l'operadora, mentre que en el cas del grup editorial d'ABC, són els mitjans regionals els que justifiquen l'atractiu, segons va defensar la companyia durant la seva primera conferència d'inversors el mes passat. També azValor, gestora dirigida pels ex de Bestinver Álvaro Guzmán de Lázaro, Fernando Bernad i Beltrán Parages, va incorporar Telefónica durant el quart trimestre de l’any passat.

A la banda de les compres de Bestinver destaca Unicaja, el banc que va sortir a borsa al mes passat i que puja ja un 14% al parquet. "És un banc gestionat amb un bon equip i gran quota de mercat a les regions en què opera", destaca Bestinver, que defensa el seu potencial de millora de la rendibilitat des del 5% actual del RoE (retorn sobre el capital) fins a entorns del 8% o el 9%.

Així mateix, un valor portuguès clàssic en alguns dels fons d'estil 'value' com és l'elèctrica NOS SGPS ha entrat a la cartera ibèrica de la gestora comandada per De la Lastra, després que "el mercat ha castigat molt la cotització a causa de tres revisions a l'alça a les estimacions de CapEx -inversió en béns de capital".

"ANOMALIES" PELS BANCS CENTRALS

En el pla internacional, després de les pujades en borsa dels bancs ING i KBC Groep, Bestinver ha venut les seves accions. El mateix que passa amb el grup industrial finlandès Metso. Per la seva banda, entre les companyies que entren en cartera hi ha la japonesa T. Hasegawa, el fabricant de pintures decoratives Tikkurila i Maisons du Monde, una cadena francesa de mobles i decoració que ja és coneguda entre els inversors 'value' amb, per exemple, la inversió de Buy & Hold en la seva estratègia de renda variable.

Beltrán de la Lastra explica que tienen el 15% de los fondos en liquidez, mientras que el potencial de revalorización que calculan de forma conservadora para sus productos es del 40%. La cartera internacional cuenta con un PER (veces que se repite el beneficio por acción en el precio) estimado de 10,7 veces, mientras que en la internacional es de 10,9 veces.

L'executiu creu que l'entorn macro "positiu" no és suficient com per generar inflació, cosa que mantindrà les polítiques ultraexpansives del Banc Central Europeu (BCE). Aquest entorn de tipus baixos genera "anomalies a les valoracions dels actius", argumenta De la Lastra, tant en bons com en renda variable. "L'inversor té l'opció de pagar un preu elevat per les companyies de major qualitat, o inclinar-se per les valoracions més atractives que puguin oferir empreses més cícliques".

contador