El fons de renda variable internacional té a Samsung i Hyundai les seves principals posicions
AzValor acaba el 2016 el seu primer any complet d'existència amb els seus fons entre els millors de les categories de renda variable espanyola i internacional. Els gestors, Álvaro Guzmán de Lázaro i Fernando Bernad, es preparen per continuar amb la mateixa tendència l'any que ve. Un 2017 en el qual, malgrat que el seu horitzó d'inversió és de llarg termini, les comparacions amb Francisco García Paramés són inevitables.
De fet, Paramés té previst llançar la seva gestora Cobas Asset Management durant el pròxim any, en el qual s'aniran coneixent els resultats del fons Cobas de Inversis que assessora des d'octubre. L'anterior, com el naixement d'azValor, es van produir després de la 'desbandada' de diverses persones claus de Bestinver el 2014, iniciada precisament per Paramés.
La firma que comanden Álvaro Guzmán de Lázaro, CEO i gestor, juntament amb Fernando Bernad i Beltrán Parages, va fer el seu primer aniversari al novembre, just després que, finalment i en contra del que molts esperaven, l'ex director d'inversions de Bestinver seguís un altre camí, al que es dirigeix la major part de l'equip d'analistes inicial d'azValor, que ja els ha substituït.
En qualsevol cas, azValor buscarà continuar el 2017 com en aquest any. Tant en termes comercials, amb 10.000 inversors, com de rendiment. En el cas del fons azValor Internacional, ha aconseguit captar més en renda variable que la banca, i acumula un patrimoni de 900 milions d'euros. La rendibilitat obtinguda fins a novembre és del 16%, una tornada que ha moderat des del 20% generat fins a setembre.
Les dues principals inversions per al proper any són coreanes. Segons les dades de Morningstar, Samsung acumula el 5,2% del volum d'actius i Hyundai Motor un 4,3%. En el primer cas, el fabricant electrònic es revaloritza un 41% en l'acumulat de l'any, malgrat la garrotada soferta amb el Galaxy Note 7, que va suposar un càstig puntual per al valor del que ja s'ha recuperat.
No obstant això, la carta trimestral de Guzmán de Lázaro es deté a analitzar el cas del fabricador de vehicles. En aquest cas, perd un 3% en 2016. “Les accions preferents de Hyundai ens permeten comprar gratis un fabricant de cotxes amb presència a tot el món i marges del 6% d'Ebit -benefici abans d'interessos i impostos-”, afirma el gestor.
L'empresa porta quatre anys consecutius amb caigudes dels seus beneficis anuals, i una reculada en borsa del 44%, enfront dels increments de vendes i guanys de la resta de competidors. Ara, cotitza amb 0,1 vegades el valor de l'empresa sobre vendes. “Aquests múltiples tan baixos són en general reflex de problemes molt seriosos, que històricament han portat a la fallida a diverses companyies”. A més, la feblesa del ien beneficia als competidors japonesos, mentre que l'anunci de pujades de l'IVA a Corea castigarà les vendes del seu principal mercat.
El creixement del pes dels Estats Units i la Xina al món de l'automòbil suposen un repte, mentre que el llançament de la signatura de luxe Genesis, no ha sortit molt bé fins ara. A sobre, reconeix Álvaro Guzmán de Lázaro, “hi ha aspectes de la gestió de la companyia que ofereixen seriosos dubtes a l'inversor”.
NO TOT ÉS NEGATIU
Llavors, per què incorporar Hyundai a la cartera? Quan a més, afegeix, “existeixen fundades raons per pensar que les seves accions seguiran caient encara més”. No obstant això, hi ha múltiples que afavoreixen el posicionament en aquesta companyia, com l'increment de vendes durant els últims 11 anys de Hyundai, malgrat tot l'anterior. També ha millorat el marge de beneficis, les seves vendes estan diversificades amb presència a tot el món i, arribats a aquest punt, “l'inversor de valor comença a excitar-se veient la possibilitat d'estar davant una inversió atractiva”.
La seva penetració en nous mercats com Brasil o Rússia, i l'assentament com el segon jugador del mercat d'Índia; els costos necessaris per a la posada a punt de Genesis ja assumits; el benefici operatiu per vehicle i altres indicadors, segons azValor, deixen atractiu en la signatura: “Existeix un 42% de potencial en les accions de Hyundai només sumant Índia i la caixa -neta de tota la resta de passius-”.