Així és el CaixaBank Rentas Euríbor, el supervendes que arrasa en la indústria de fons

La gestora va llançar el producte al juny i ha captat 3.050 milions en poc més de dos mesos

  • La indústria ha captat entre juliol i agost 3.000 milions d'euros
  • Amb poc més de dos mesos de vida el producte és el més venut en l'acumulat de l'any
  • El fons és un vehicle de renda fixa a termini fix
Óscar Giménez
Bolsamania | 20 set, 2016 07:28 - Actualitzat: 10:33
caixabank

Les xifres de la indústria de fons indiquen que les gestores han accelerat el seu esforç comercial a l'estiu. No obstant això, si es desagreguen aquests números, la realitat és que qui ha arrasat ha estat CaixaBank AM amb un producte que ha captat en dos mesos més que cap altre en el conjunt de l'any, fins a arribar a haver de tancar les subscripcions.

Caixabank
5,120
  • 0,67%0,03
  • Max: 5,16
  • Min: 5,08
  • Volume: -
  • MM 200 : 5,04
17:35 23/12/24

Les estadístiques de la patronal Inverco reflecteixen una captació neta entre gener i agost de 6.165 milions d'euros, amb un registre de 3.000 milions només entre gener i agost. No hi ha hagut una major intensitat de vendes generalitzades a l'estiu, sinó que CaixaBank AM hi ha tocat de mig a mig al llançar un fons de renda fixa que ell sol ja capta 3.017 milions des que va naixer a finals de juny fins al 31 d'agost, un ritme de vendes que ha continuat fins a haver de tancar-se el fons amb 3.050 milions.

El vehicle aconsegueix així en dos mesos més que la resta en tot l'any. Es tracta del CaixaBank Rentas Euríbor, un producte de deute a termini fix. El vehicle inverteix en deute públic espanyol, i té un horitzó d'inversió de vuit anys fins 2024. En aquest període realitzaran vuit pagaments en format de reemborsaments automàtics a favor del client.

Fonts de la gestora de CaixaBank reconeixen que han impulsat la comercialització en les oficines. El fons, amb una inversió mínima per entrar de 10.000 euros, estava dirigit a clients amb un perfil conservador. Després de menys de tres mesos a la venda, "l'entitat ja ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que s'havia assolit el volum màxim de comercialització, 3.050 milions, per la qual cosa s'ha esgotat", afegeixen aquestes fonts .

"És un producte que s'adapta a les necessitats dels nostres clients i dóna solució a aquella part del patrimoni per la qual es busca una major seguretat", asseguren a CaixaBank AM. El funcionament del fons consisteix en què el capital inicial invertit en subscripcions es recupera a venciment, i mentre genera pagaments anuals associats a l'Euríbor a 3 mesos amb un mínim del 0,25% i un màxim del 4%, fet que "permet al client obtenir rendiments creixents en un possible entorn de pujades de tipus d'interès, mentre que en entorns de tipus baixos com l'actual, la rendibilitat es manté en un 0,25%".

A més, el vehicle "té finestres de liquiditat mensuals a partir de gener de 2017 sense comissió de reemborsament", afegeixen a la gestora, defensant així la raó de ser del producte: "El marc de rendibilitat està clarament definit i l'inversor sap quin és el retorn que pot esperar i decidir comparant amb la resta de les alternatives que hi ha a mercat. S'ofereix un retorn superior al dels dipòsits, amb elevada participació a una possible pujada de tipus d'interès mentre l'Euríbor no pugi més enllà del 4%, que ara mateix el mercat no descompta que es pugui assolir durant la vida d'aquest fons ( fins 2024)".

INVERTIR EN DEUTE PÚBLIC?

Les polítiques ultraexpansives dels bancs centrals, incloent els estímuls de Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), han ofegat els últims anys les rendibilitats dels actius de deute. De fet, mentre la gestora arrasava amb un fons de deute, CaixaBank Research qüestionava el posicionament en aquests actius en un informe publicat aquest mes, amb el títol 'Rendibilitat i risc dels bons sobirans': "La rendibilitat esperada dels bons públics ( mesura a través de la seva taxa interna de rendibilitat a venciment, TIR) està en mínims històrics. Una cistella de bons entre 1 i 10 anys dels països del G-7 brinda una TIR de tot just el 0,3%, pràcticament el nivell dels tipus oficials dels bancs centrals".

El mateix informe assenyalava a més que "hi ha seriosos motius per dubtar que el mercat estigui sent eficient en la seva percepció de les perspectives econòmiques i els riscos: les distorsions generades per les compres massives dels bancs centrals (quantitative easing, QE), la presència a la seva estela d'inversors amb estratègies de momentum que busquen guanys de capital a curt termini (hedge funds), l'existència de compradors forçosos per normativa o estatut (fons de pensions), així com l'efecte ramat en què solen incórrer molts inversors tradicionals quan un determinat actiu està en voga". En conseqüència, afegeixen aquests experts, "els bons poden incorporar més risc del que sembla".

Fonts de CaixaBank Research recorden que aquest tipus d'informes no són recomanacions d'inversió, sinó que el seu objectiu és divulgatiu. Així mateix, en la gestora de CaixaBank matisen que "el que el fons ofereix és la rendibilitat de l'Euríbor, no del deute públic". Recorden a més que la rendibilitat està prefixada, i que el producte té avantatges de liquiditat que interessaran o no al partícip en funció de "la cartera de bons que té i la pròpia valoració de l'estructura de participació en la pujada de l'Euríbor. Aquesta estructura combinada permet que el possible impacte d'una pujada de les rendibilitats del deute sigui compensat en la seva major part amb la pujada de la valoració de l'Euríbor".

contador