El 76% dels jubilats espanyols confessa penediment per no tenir una pensió complementària
L'interès compost limita l'esforç necessari per assolir sumes de diners importants al llarg termini amb l'estalvi. El problema és que sovint es descobreix la seva importància massa tard, alguna cosa vital davant el deteriorament de les pensions públiques.
Els professionals de la indústria solen al·ludir a una menor cultura de l'estalvi o inversora a Espanya enfront d'altres països desenvolupats. La conseqüència d'això és que també s'eleva el nombre de penedits. Així ho mostra un estudi de la gestora francesa Schroders: el 76% dels inversors espanyols jubilats desitjaria haver estalviat més per a la seva jubilació. "Aquells que ja s'han jubilat també transmeten un potent missatge: 'Voldria haver estalviat més'", assenyala Carla Bergareche, directora general de Schroders per a Espanya i Portugal.
L'Estudi Global d'Inversió 2017 de Schroders s'ha realitzat amb 22.000 enquestes a inversors en 30 països, amb 1.001 a Espanya. El percentatge de 'penedits' és molt més gran que als estàndards internacionals, ja que la mitjana europea és del 52% i la mitjana global, del 66%. A més, el 26% dels espanyols enquestats que se’n penedeixen desitjaria haver estalviat una "quantitat considerablement superior".
Els espanyols estalvien, en general, menys que la resta d'europeus. La majoria reconeix que no estalvia prou per la seva jubilació. El percentatge d'ingressos anuals destinats a l'estalvi és del 8,6% de mitjana entre els enquestats, enfront del 9,9% de mitjana a Europa. A escala global hi ha percentatges superiors, amb un 13% a Àsia i un 12,5%, a Amèrica.
PRESSIÓ SOBRE LES PENSIONS
El sistema públic de pensions està molt pressionat a Espanya per l'envelliment demogràfics i els últims cops de cua de la crisi, que van reduir els ingressos (cotitzacions socials) de la Seguretat Social. La reforma de 2013 va vincular les pujades de les pensions a la salut financera del sistema, amb un mínim legal del 0,25% anual que és al qual s'han revalorat els últims anys, amb una pèrdua de poder adquisitiu el 2017 per la tornada de la inflació. Els experts adverteixen que això podria derivar en el futur en retards en l'edat de jubilació.
L'estudi de Schroders mostra que l'edat mitjana a la qual els enquestats voldrien jubilar és als 61,7 anys. No obstant això, no esperen poder fer-ho fins als 65,8 anys "en termes realistes", una edat superior als 64,5 anys a Europa i 63 anys a escala global. La majoria d'enquestes d'aquest tipus coincideix amb un pessimisme creixent dels futurs jubilats, fet que serveix d'argument als quals demanen més transparència en el sistema.
Els espanyols segueixen esperant que la seva principal font d'ingressos per a la jubilació sigui la pensió pública, amb un 27% dels inversors enquestats. Mentre que el 21% apunta als plans de pensions, el 20% a un altre tipus d'estalvi i inversió i un 9% assenyala els plans de pensions d'empresa, tot just desenvolupats a Espanya. En el cas dels plans de pensions, el percentatge és molt superior en els individuals enfront de la resta del món i inferior en els d'empresa. La resta d'ingressos prové d'ingressos per immobles, aportacions, familiars, herències, etc.
L'estudi té un apartat per als 'Millenials', que tenen "una sensació més marcada de no estar estalviant prou per a la jubilació". El seu estalvi mitjà en el conjunt de països on s'ha realitzat l'enquesta és de l’11,2% dels seus ingressos, enfront de l’11,6% d'inversors de més edat que encara no s'han jubilat.