Bonificar el ja pagat de lloguer, l'última idea dels bancs per signar més hipoteques

Al més que conegut lloguer amb opció a compra li ha sortit un competidor al mercat

Irene Hernández
Bolsamania | 20 ago, 2021 13:30
en que casillas de la renta hay que poner el alquiler

La guerra hipotecària ha fet un pas més enllà i al més que conegut lloguer amb opció a compra li ha sortit un competidor al mercat. Es tracta de l'última ocurrència de la banca per acaparar un major nombre de signatura d'hipoteques. Consisteix a donar al client una bonificació de la que ja havia pagat anteriorment en lloguer de qualsevol habitatge a l'hora de formalitzar el crèdit.

Com funciona? Bankinter és un dels bancs que ofereixen aquesta promoció. Per beneficiar-se'n, l'usuari ha d'haver pagat el lloguer des d'un compte d'aquesta entitat. Si és així, en el moment de la signatura de la hipoteca, rebrà una bonificació en compte proporcional als rebuts de lloguer pagats. En concret, el 10% de la mitjana del lloguer mensual com a bonificació sobre un import màxim de lloguer de 1.000 euros que s'abonarà semestralment.

Aquest servei se suma a la tradicional lloguer amb opció a compra, que pot suposar una altra solució a les dificultats que presenten sobretot els joves per accedir a un habitatge en propietat. Encara que en aquest cas suposa una major paperassa i previsió, ja que ha de quedar reflectit en el moment de la signatura del contracte, així com aparèixer estipulats diversos conceptes com el termini d'arrendament i en el qual es pot comprar l'habitatge, la mensualitat del lloguer, qui pagarà les despeses de la comunitat o d'una possible reforma. També altres com la voluntat que l'arrendador vendrà l'immoble, el preu de la venda, el percentatge de les quotes de lloguer realitzades fins al moment de la compra per descomptar del preu de la venda de l'habitatge o la prima inicial aportada pel dret a la compra.

No obstant això, tot i que el lloguer amb opció a compra pot tenir avantatges, com ser una opció atractiva per a joves o donar seguretat, també té inconvenients. El principal és que si transcorregut el termini de lloguer, no es compra l'habitatge, es perd la prima inicial o la impossibilitat de renegociar el preu de compra. Per això, el servei llançat per Bankinter pot beneficiar a aquells que fa temps que estan vivint de lloguer i s'han decidit per fi a passar a ser propietaris.

"Hi ha altres formes d'aprofitar els diners que es paga de lloguer, sense que sigui considerat com diners perduts", assenyalen des de l'entitat, que se suma als bancs espanyols que ja promocionen hipoteques destinades als menors de 35 anys. La tradicional idea que comprar és millor que llogar comença a esvair-se.

Almenys en matèria d'habitatge, ja que cada vegada són menys els que admeten que volen ser propietaris. En una enquesta sobre hipoteques i habitatge realitzada per TFI Consumer Research d'ING en vuit països europeus es reflecteix que el 28% té intenció de compra d'un habitatge a Espanya, un percentatge més gran que la mitjana europea i per sobre de països com el Regne Unit, Alemanya i Holanda. No obstant això, només al 23% li agradaria deixar d'estar de lloguer i convertir-se en propietari. Segons el Banc d'Espanya, la proporció de persones que posseeixen una casa als 30 anys ha anat disminuint per als nascuts a partir de 1980. Al mateix temps s'ha produït un auge del lloguer durant els últims anys.

contador