Moscou proposava la ciutat bielorussa de Gòmel, però Kíev situa la reunió a l'entorn del riu Prípiat
El president ucraïnès, Volodimir Zelenski, ha confirmat que les delegacions negociadores de Moscou i Kíev es reuniran a la frontera entre Ucraïna i Bielorússia, a prop del riu Prípiat.
Zelenski ha informat que aquesta decisió s'ha negociat amb el president bielorús, Alexander Lukaixenko, amb qui ha mantingut aquest diumenge una conversa telefònica en què han acordat que la trobada es faci "sense condicions prèvies".
En contrapartida, Lukaixenko s'ha compromès que "tots els avions, helicòpters i míssils estacionats en territori bielorús romanguin a terra durant el viatge, les converses i el retorn de la delegació ucraïnesa", ha confirmat Zelenski al seu canal de Telegram.
La proposta inicial russa, que ha enviat aquest diumenge al matí una delegació a Gómel, a Bielorússia, ha causat un rebuig al govern ucraïnès, ja que l'emplaçament va servir d'escenari per a la invasió d'Ucraïna per les forces russes. Bielorússia és un estret aliat de Rússia.
El mateix Zelenski havia rebutjat la proposta russa de Bielorússia com a lloc per a possibles converses de pau. En una declaració en vídeo, diumenge, va dir que el seu país està disposat a mantenir converses, però a una altra ubicació.
Rússia havia donat de temps a Ucraïna fins a les 14.00 hora espanyola de diumenge (les 15.00 hora local) perquè donés una resposta a la proposta d'iniciar negociacions a la ciutat bielorussa, segons ha anunciat l'assessor de la Presidència Vladímir Medinski. Ahir, Ucraïna va acceptar aquestes negociacions que finalment se celebraran aquest dilluns.
La delegació russa també està integrada pel vice ministre d'Afers exteriors, l'ambaixador rus a Bielorússia i el cap d'Afers Internacionals de la Duma, la cambra baixa del Parlament rus.
Les converses van destinades al cessament d'hostilitats de Rússia a Ucraïna, després que el president del país, Vladimir Putin, ordenés dijous un atac a Ucraïna i s'estigui lliurant la quarta jornada de guerra al país, amb batalles importants pel control de la capital, Kíev, o Khàrkiv la segona ciutat més important del país.
Rússia ha rebut una gran pressió de la comunitat internacional perquè cessi l'atac a Ucraïna. La més recent, l'acord de la Unió Europea (UE), el Regne Unit, els Estats Units i el Canadà de retirar els principals bancs russos del sistema de missatgeria interbancària SWIFT, una mesura extraordinària que separarà el país de gran part del sistema financer mundial.
En resposta, Putin ha posat en alerta màxima els seus efectius nuclears, ja que considera les represàlies de la comunitat internacional "exagerades".