La primer confia en un "bon acord"
La primera ministra britànica, Theresa May, va assegurar aquest dimecres que les negociacions per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea seran "cada vegada més dures" a mesura que s'arribi al final de les converses, però s'ha mostrat confiada en la possibilitat d'aconseguir "un bon acord" per al poble britànic.
Les negociacions "sempre van a ser dures" i seran "cada vegada més dures a mesura que ens acostem al final" d'aquestes, i va insistir que l'objectiu d'arribar a un pacte de divorci amb la UE és "respectar el vot del poble britànic", va dir la 'premier' en sortir del segon dia de cimera de líders de la UE aquest dimecres a Brussel·les.
En aquest sentit, May va explicar que, mitjançant el referèndum de 2016 sobre la pertinença del Regne Unit al bloc comunitari, els britànics van demanar al Govern que posés fi després del Brexit a la llibertat de moviment, la jurisdicció del Tribunal de Justícia de la UE en territori britànic i l'enviament de "grans quantitats de diners" a Brussel·les, entre d'altres qüestions.
Per això la líder conservadora va assegurar que demanarà als diputats del Parlament britànic que "considerin la importància de respectar el resultat" del referèndum i donin suport al potencial pacte de sortida amb la UE, i es va mostrar convençuda que els parlamentaris tindran en compte la "protecció dels llocs de treball" després del Brexit així com les qüestions relatives a la seguretat i a la unitat del Regne Unit.
Els diputats de la Cambra dels Comuns hauran de donar el seu 'vistiplau' a qualsevol acord que l'equip negociador de May aconsegueixi amb Brussel·les, i hi ha una gran incertesa sobre el resultat del vot a causa de les divisions que el Brexit havia generat al seu propi partit conservador així com al principal grup de l’oposició, els laboristes.
Sobre l'adaptació a la relació futura, May ha volgut restar importància aquest matí a la idea d'estendre "uns mesos" més enllà de 2020 el període transitori cap a la sortida efectiva del Regne Unit de la Unió Europea, que a base de les negociacions de l’acord de retirada havia de durar fins al desembre d'aquest any, després d'haver mostrat un dia abans "oberta" a considerar aquesta proposta durant la seva intervenció a la cimera de líders de la UE.
NOMÉS HI HAURÀ NOVA CIMERA EN CAS DE "PROGRÉS SUFICIENT"
La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha admès després de la reunió de líders que "el temps apressa, però encara no tenim solucions en tots els fronts", i ha deixat clar que la necessitat de trobar una fórmula per evitar la tornada d'una 'frontera dura' Irlanda després del Brexit és una qüestió "separada" de la relació futura entre la UE i el Regne Unit.
Així, Merkel ha assegurat que els caps d'Estat i de govern de la UE estan disposats a reunir-se de nou amb May "en qualsevol moment" però només "una vegada que hi hagi un progrés suficient" per tancar un acord sobre els termes del divorci, i ha advertit que en tot cas "cadascú ha de preparar-se per l'opció que no hi hagi acord. Cadascú ho està fent".
NECESSITAT DE "COMPROMÍS POLÍTIC"
Respecte a la situació en què queden ara les negociacions, després de l'aturada per l'acord frustrat el cap de setmana i l'absència de noves ofertes per part de May, el president francès, Emmanuel Macron, ha volgut deixar clar que ara li correspon "a la primera ministra i al seu equip tornar amb una solució sobre la base dels compromisos polítics necessaris per part del Regne Unit."
Segons el francès, la manca d'avenços ja no és conseqüència de divergències tècniques. "Tots els escenaris tècnics s'han vist i s'han revisat. És un tema de capacitat política britànica per trobar un acord presentable. Això és tot, no és competència de la UE fer concessions per tractar un tema de política interna britànica. No puc ser més explícit", ha explicat a la premsa, després d'insistir que el pacte de sortida s'ha de segellar "abans de finals de novembre".
EL PROTOCOL SOBRE GIBRALTAR ESTÀ "RESOLT I TANCAT"
El president del Govern, Pedro Sánchez, ha recordat durant una trobada davant la premsa després de la finalització de la cimera de líders que l'Acord de Retirada ha d'incloure un protocol sobre Gibraltar que ja està "resolt i tancat" entre Madrid i Londres.
Així ho van constatar Sánchez i May durant la breu trobada que van mantenir en els marges de la cimera aquest dijous. No obstant això, encara estan per tancar els acords específics sobre qüestions com fiscalitat, medi ambient, cooperació policial o lliure circulació de treballadors, i que no han d'estar obligatòriament inclosos en el divorci en considerar-se que són qüestions que poden discutir-se després del Brexit entre Espanya i Regne Unit.