Mario Draghi dimiteix (una altra vegada) després de quedar-se sense suports per governar

Mattarella accepta la dimissió de Draghi

Noemí Jansana
Bolsamania | 21 jul, 2022 12:12
ecb, dl mario draghi, italy, euro bonds
Courtesy of the European Central Bank

Mario Draghi ha tornat a llençar la tovallola, però aquesta vegada és la definitiva. L'encara primer ministre italià ha anunciat a la Cambra de Diputats que presentarà la dimissió al president de la República Italiana, Sergio Mattarella. Aquest darrer ho ha acceptat i mantindrà el Govern "en funcions per gestionar els assumptes actuals" fins que es formi un nou executiu, segons ha indicat el secretari general de la Presidència italiana, Ugo Zampetti.

La decisió s'ha vist provocada per la pèrdua de suports per governar que es va escenificar al Senat dimecres, quan el Moviment 5 Estrelles, Forza Italia i Lliga van rebutjar participar en la votació de la moció de confiança al govern de Draghi. Aquest dijous, el Parlament ha evitat el tràmit d'una segona votació de confiança, com indica el sistema bicameral perfecte italià, i Draghi s'ha dirigit després al Palau del Quirinal per reunir-se amb el cap d'Estat i presentar-li la dimissió.

A les 9.00 hores tocades, Draghi s'ha presentat a la cambra baixa italiana on ha rebut un sonor aplaudiment després de donar les gràcies i notificar als diputats que “a la llum de la votació d'ahir, demano suspendre la sessió per anar a veure al President de la República a comunicar-li la meva determinació”.

Així doncs, s'obre el ventall de possibilitats per a Mattarella, que podria procedir a la dissolució del Parlament per convocar unes noves eleccions, o podria mantenir Draghi al càrrec de forma interina fins a l'arribada d'un nou Executiu, segons apunta Corriere della Serà.

El primer ministre d'Itàlia s'ha dirigit al Parlament aquest dimecres on ha exposat les condicions per seguir al seu càrrec i, després, els legisladors de la Cambra Baixa i del Senat han votat per indicar si recolzaven el Govern.

Els mercats italians ja donaven per fet la dimissió i han obert amb pèrdues. La prima de risc, que mesura el diferencial entre el bo alemany i l'italià a deu anys, ha obert avui amb una pujada forta, fins als 230 punts.

Per la seva banda, el rendiment del bo a deu anys ha pujat fins al 3,56%.

contador