La candidata del Front Nacional ha arribat a avançar cinc punts en alguns sondejos
Marine Le Pen trepitja l'accelerador. Quan tot just han transcorregut cinc dies de campanya de la segona volta de les eleccions presidencials a França, la candidata del Front Nacional avança en la majoria d'enquestes contra el seu rival, i favorit, Emmanuel Macron. La popularitat del candidat de la plataforma En Marxa! ha caigut des de la seva victòria a la primera volta, igual que la intenció de vot, tot i que ha rebut els suports de pràcticament tots els partits perdedors el 23 d'abril.
El panorama recorda inevitablement al de les eleccions dels EUA, quan el candidat menys favorit en els sondejos, Donald Trump, es va acabar imposant a les urnes el seu rival, Hillary Clinton. Llavors també el republicà va protagonitzar una pujada en els sondejos a poc més d'una setmana de les eleccions. Però la distància que separa Macron i Le Pen segueix sent molt major de la que mantenien Clinton i Trump.
El socioliberal manté un avantatge sobre Le Pen per set punts, però el retrocés que ha experimentat la seva popularitat i imatge disparen totes les alarmes. En qüestió de dues setmanes, les enquestes mostren que Macron ha perdut entre quatre i cinc punts, els mateixos que ha sumat Le Pen. Tot i això, el centrista segueix sent el més popular, amb un 40% -41%, mentre que la líder de l'ultradreta compta amb un 33% -34% de popularitat.
La candidata del Front Nacional ha arribat a
avançar cinc punts
en alguns sondejos
Les intencions de vot favorables a Macron també han patit una caiguda similar. Mitjans com 'Paris Match' o 'Les Echos' mostren que Macron va en retrocés i ha cedit aproximadament mig punt davant de Le Pen, encara que les intencions de vot es mantenen al voltant de la proporció 60-40 favorables al representant d’En Marxa! .
ELS ESFORÇOS DE LE PEN I EL SUPORT A MACRON
La candidata del Front Nacional ha donat diversos passos per contribuir a la millora de la seva popularitat i convèncer l'electorat indecís, en la seva major part republicà. El primer gest rellevant va passar dimarts quan va anunciar deixar la presidència del seu partit. Així, deixarà aparcat temporalment el càrrec per intentar presentar-se a la segona volta electoral com "presidenta de tots els francesos" i ha revelat que ja està "en contacte" amb càrrecs electes d’Els Republicans per intentar guanyar-se el seu suport.
Le Pen ja ha fet història amb el segon lloc a la primera volta electoral del 23 d'abril, per la qual cosa el 7 de maig tornarà a enfrontar-se al liberal Emmanuel Macron, 'a priori' favorit. Però des que Marine Le Pen va prendre les regnes de la formació que va fundar el seu pare Jean-Marie el 1972, els resultats electorals no han fet sinó millorar, de manera que la candidata de l'extrema dreta lluitarà fins al final. Després de l'històric primer lloc a les eleccions europees de 2015, la formació va seguir collint bons resultats que la segona posició del seu líder a les presidencials ha vingut a superar.
Els 7,6 milions de vots aconseguits per Marine Le Pen suposen un rècord, però al partit ultradretà el perjudica especialment el sistema de dues voltes imperant a França. Tant a les presidencials, com a les legislatives, sol imperar l'anomenat "front nacional" que conformen les forces socialistes i de centre-dreta i que imposa un "cordó sanitari" que dóna suport a qualsevol que sigui el candidat que ha d'enfrontar al del Front Nacional .
De fet, els principals dirigents polítics han demanat el vot per Macron per frenar la ultradreta. El mateix president de la república François Hollande ha cridat els francesos a prendre consciència del que suposa que una dirigent ultradretana com Marine Le Pen hagi aconseguit passar a aquesta definitiva ronda. El favorit, Emmanuel Macron, també ha avisat que "no hi ha res guanyat" i crida a un "despertar col·lectiu" enfront de Le Pen. "Res està fet" per al 7 de maig, ha subratllat Hollande, en una crida a la mobilització, segons 'Le Monde'. L'actual president ha demanat públicament el vot per Macron.