La UE boicoteja la presa de possessió de Maduro i amenaça amb més sancions

Ni la UE ni els 28 hi han enviat cap representació

Bolsamanía
Bolsamania | 11 gen, 2019 10:29
nicolas-maduro

La Unió Europea ha boicotejat aquest dijous la presa de possessió de Nicolás Maduro per assumir el seu segon mandat presidencial a Veneçuela -a la qual ni la UE ni els 28 han enviat cap representació- després d’imposar-se en les eleccions presidencials de maig que, per el bloc, "no van ser ni lliures ni justes", alhora que ha amenaçat amb adoptar més sancions si se segueixen soscavant la democràcia i els drets humans al país, tot i que mantindrà els canals de diàleg oberts en suport a una solució democràtica a la crisi.

"La UE lamenta profundament que es fes cas omís de la seva crida perquè se celebrin noves eleccions presidencials en conformitat amb les normes democràtiques internacionalment reconegudes i l'ordre constitucional veneçolà i que el president Maduro emprengui avui un nou mandat en base d'eleccions no democràtiques", ha subratllat la UE en una declaració de l'Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, consensuada prèviament pels 28.

El bloc ha recordat Maduro que les eleccions presidencials de maig "no van ser ni lliures ni justes" i que "els seus resultats van mancar de credibilitat, ja que el procés electoral no va proporcionar les garanties necessàries per a la celebració d'eleccions integradores i democràtiques".

Així mateix, ha considerat que la seva investidura per a un segon mandat presidencial, en aquest context, allunya "encara més la possibilitat d'una solució constitucional negociada".

"La UE seguirà vigilant de prop l'evolució sobre el terreny i romandrà disposada a reaccionar amb mesures adequades davant les decisions i accions que soscavin encara més les institucions i principis democràtics, l'Estat de Dret i els drets humans", ha avisat el bloc, obrint la porta a noves sancions.

La UE ha sancionat a un total de 18 alts càrrecs veneçolans polítics i militars, entre ells Diosdado Cabello, així com els vicepresidents Tareck El Aissami i Delcy Rodríguez, el fiscal general, Tarek Halabi i el president del Tribunal Suprem veneçolà, Maikel Moreno, pel deteriorament democràtic i per la repressió civil i ha imposat un embargament d'armes i d'equips susceptibles de ser utilitzats per a la repressió interna a Veneçuela.

Al text pactat, el bloc ha instat Maduro "a reconèixer i respectar la funció i la independència de l'Assemblea Nacional, com a institució escollida democràticament, a alliberar tots els presos polítics, a respectar l'Estat de Dret, els Drets Humans i les llibertats fonamentals i a fer front immediatament a les urgents necessitats de la població".

La situació política, econòmica i social a Veneçuela, ha alertat la UE, "segueix degradant-se" i ha "augmentat els estralls de la crisi" en els països veïns, en al·lusió a la crisi de refugiats veneçolans, alhora que ha reiterat el seu convenciment que "l'única sortida duradora de la crisi a Veneçuela passa per una solució política, democràtica i pacífica".

Per això, la Unió "està col·laborant amb socis internacionals i regionals en la recerca d'una manera de propiciar les condicions perquè es dugui a terme un procés polític creïble entre els actors veneçolans pertinents" i ha reiterat "la seva voluntat de mantenir oberts els canals de comunicació".

El servei diplomàtic europeu va confirmar aquest dijous, per mitjà del seu portaveu, Maja Kocijancic, que ni la UE ni els estats membre participarien en la sessió d'investidura.

"La UE continuarà, però, la seva implicació diplomàtica i política en suport a una solució pacífica, política i democràtica a la crisi a Veneçuela i mantindrà els canals de comunicació oberts amb tots els actors rellevants", va assegurar la portaveu.

contador