Els analistes assenyalen que "és el final del camí per a May", després de les dimissions de Raab i McVey
Poques hores després que el Consell de Ministres britànic hagi donat suport al principi d'acord tècnic del Brexit de la primera ministra, Theresa May, ha transcendit la dimissió del ministre del Brexit, Dominic Raab. Així mateix, també s'ha informat que la ministra de Treball, Esther McVey, ha deixat el seu càrrec.
El ja exministre ha comunicat la seva decisió a través d'un missatge a Twitter. "He dimitit del meu càrrec perquè no puc donar suport als termes proposats al nostre acord amb la Unió Europea", ha assenyalat.
Today, I have resigned as Brexit Secretary. I cannot in good conscience support the terms proposed for our deal with the EU. Here is my letter to the PM explaining my reasons, and my enduring respect for her. pic.twitter.com/tf5CUZnnUz
— Dominic Raab (@DominicRaab) 15 de noviembre de 2018
Raab, a més, considera que el règim pactat per a la frontera irlandesa posa en perill la "integritat" del Regne Unit. Ha basat la seva decisió en dues raons, la primera de les quals passa per les seves discrepàncies amb el règim regulador proposat per a Irlanda del Nord, en la mesura que, segons la seva opinió, "suposa una amenaça molt real per a la integritat del Regne Unit" .
Tampoc considera convenient que la solució d'emergència o 'backstop' pugui ser "indefinida" i que la UE pugui tenir en un futur capacitat de "veto" per la ruptura definitiva. "Els termes del 'backstop' equivalen a barrejar les obligacions de la unió duanera i del mercat únic", ha afirmat a la missiva.
En aquest sentit, ha assenyalat que "cap nació democràtica ha signat mai un règim tan ampli, imposat des de l’exterior sense cap control democràtic sobre les lleis que s'apliquen i sense la capacitat per decidir sortir de l'acord". Raab ha lamentat que el text actual només serveixi com a "punt de partida per negociar el marc econòmic futur", perquè considera que coarta la segona fase de les negociacions.
Raab ha evitat a la seva carta una crítica frontal a May i ha aplaudit la "fortalesa" amb la qual ha encarat aquests "moments difícils", però ha explicat que no se sent capacitat per seguir en el seu actual lloc. "Et mereixes un ministre del Brexit que pugui defensar l'acord que promous amb convicció. Ho sento però, ser sincer, jo no puc fer-ho", ha agregat.
McVey, per la seva banda, també ha anunciat aquest dijous la seva dimissió per les seves discrepàncies amb l'acord del Brexit en considerar que "no respecta el resultat del referèndum" de juny de 2016. McVey, que ha publicat en Twitter la seva carta de dimissió tot just una hora després que també anunciés la sortida el ministre per al Brexit, Dominic Raab, ha defensat que està en joc "el futur del país i la integritat de la democràcia" britànica.
La ministra sortint ha recordat a May que havia promès que el Regne Unit "recuperaria el control dels diners, de les fronteres i de les lleis" i que desenvoluparia una política comercial "independent" de la de la UE. No obstant això, "aquest acord no compleix" els objectius marcats, segons la seva opinió.
DIMITEIX EL SECRETARI PER A IRLANDA DEL NORD
D'altra banda, també ha presentat aquest dijous la seva dimissió el secretari d'Estat britànic per a Irlanda del Nord, Shailesh Vara, en considerar que l'acord que està ara sobre la taula es queda a "mig camí" del votat en el referèndum de juny de 2016 i resta sobirania al Regne Unit.
"Amb molta pena i tot, he enviat la meva carta de dimissió com a secretari d'Estat d'Irlanda del Nord a la primera ministra", ha escrit Vara en Twitter, en què també ha aprofitat per agrair el "privilegi" d'haver format part de l'actual gabinet.
ACORD MORT?
"L'acord amb Brexit és mort després d'aquestes renúncies", indica Naeem Aslam, analista de Think Markets. "I aquest podria ser el final del camí per a May", afegeix l'expert. Altres analistes presagien que el gest del ja exministre augura una fèrria oposició dins i fora del partit de la primera ministra al text de 600 pàgines que encara ha de ser ratificat pels líders de la Unió Europea (UE) i votat al Parlament britànic al voltant del 10 de desembre.
Davant d'aquesta cita, els analistes esperen que el preacord trobi oposició entre els 'tories' més conservadors i els laboristes, a parts iguals. Sense saber encara si hi ha hagut un canvi radical en la naturalesa de l'acord, "d'acord amb les declaracions dels diversos partits, incloent-hi els conservadors, és poc probable que passi per la Cambra dels Comuns sense esmenes en cas del qual el govern perd la capacitat de ratificar l'acord", comenta Ross Denton, soci de Baker McKenzie.
"És probable que aquesta incapacitat per ratificar resulti en un hard Brexit, ja que no hi ha una via òbvia per renegociar l'esborrany de l'acord amb la resta de països del bloc comunitari o obtenir l'esborrany de l'acord aprovat en un nou debat parlamentari", afegeix Denton.